Vraag Omgekeerde scrolrichting met twee vingers (natuurlijk scrollen)?


Scrollen met twee vingers werkt prima, maar is er een manier om de richting om te keren (natuurlijk scrollen)? Het lijkt achterwaarts in tegenstelling tot de manier waarop OSX het doet.


92
2017-12-30 02:21


oorsprong


Ik heb dit een dag lang gebruikt en nu wil ik de richting veranderen waarin mijn pijl-omhoog en pijl-omlaag door de pagina scrollen. - joeytwiddle
gsettings set org.gnome.desktop.peripherals.touchpad natural-scroll true werkte voor mij op 16.04 - Yibo Yang


antwoorden:


Ik weet niet welke versie van Ubuntu je gebruikt, maar in 13.04 (en ik vermoed in 12.10) is het mogelijk via touchpad-instellingen.

Dus eerst, open Systeeminstellingen> Muis en Touchpad. Zoals te zien is in de screenshot hieronder als er een optie voor is inhoud kleeft aan vingers, controleer het. De schuifbalken werken dan in omgekeerde richting.


Dit is ook toegankelijk via DConf-editor ook. Ga naar org.gnome.settings-daemon.peripherals.touchpad en check natural-scroll.


U kunt deze optie ook op de opdrachtregel instellen:

gsettings set org.gnome.settings-daemon.peripherals.touchpad natural-scroll true

79
2018-03-17 22:19Eindelijk, het wordt tijd dat ze zoiets gaan implementeren :) - Naftuli Kay
Ik heb de datum van de vraag niet overwogen! : D - AliNâ
Ik denk dat dit essentieel is voor Ubuntu Touch, waar je de inhoud zelf verplaatst in plaats van de schuifbalk van de schuifbalk. - AliNâ
Helaas werkt het niet in Nautilus en enkele andere applicaties, hoewel het op andere werkt - asymptotically
De Systeeminstellingen> Muis en Touchpad voor 14.04 wordt vermeld als "Natuurlijk scrollen" en werkt goed, inclusief Nautilus. - Steven Almeroth


Er zijn verschillende manieren om systeemomvattend omgekeerd of natuurlijk scrollen voor de muis in te schakelen. Slechts twee manieren die ik heb geprobeerd zal het inschakelen voor alle vensters, inclusief gedit, terminal, softwarecentrum, nautilus en anderen. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door het volgende te doen. Deze methode heeft de nieuwste versie van het stuurprogramma xserver-xorg-input-evdev nodig, waar u uit kunt komen hier. Ik weet dat het zal werken omdat ik het gebruik en het heb getest voorafgaand aan het schrijven van deze versie van een gids die ik eerder heb geschreven voor Fedora 21. Zorg ervoor dat je reverse scrolling hebt uitgeschakeld in Ubuntu-Tweak, anders zie je het effect niet van de veranderingen. Voor gebruikers die natuurlijk scrollen niet op uw systeem willen gebruiken nu omgekeerd scrollen systeembreed is, kunnen die gebruikers deze optie gebruiken om natuurlijk scrollen per gebruiker uit te schakelen. Nu, om te beginnen ...

Update / installeer Evdev naar de nieuwste versie en start opnieuw op voordat u verder gaat met deze handleiding.

Haal uw muisapparaat-ID op door het volgende in een terminal uit te voeren:

xinput list

Neem dat nummer dat je hebt (alleen het nummer na "id =") en vervang "{device id}" door dat nummer in de volgende opdracht:

xinput list-props {device id} | grep "Scrolling Distance"

Het is hoofdlettergevoelig, tenzij u -i gebruikt in de grep-opdracht. Noteer de nummers die u in de uitvoer van die opdracht vindt (in mijn geval was dit het nummer 1, drie keer weergegeven en gescheiden door komma's). U gebruikt de negatieve waarden van de getallen die u in uw uitvoer krijgt. Zorg er ook voor dat je het eigenschapsnummer opschrijft (het staat tussen haakjes in de uitvoer, in mijn geval was dat (272) in Ubuntu en (273) in Fedora).

Opmerking: als u geen uitvoer ontvangt die de eigenschap "Scrollafstand" bevat, werkt deze methode niet voor u en moet u hier stoppen en naar de alternatieve manier gaan die onder deze gids wordt getoond.

Voer de volgende opdracht uit in uw open terminal:

sudo touch /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-natural-scrolling.conf

Voer nu de volgende opdracht uit (u kunt uw favoriete teksteditor gebruiken in plaats van nano, maar ik gebruik nano):

sudo nano /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-natural-scrolling.conf

In het bestand dat u hebt geopend in de teksteditor van uw voorkeur, plakt u het volgende (maar zorg ervoor dat u de nummers wijzigt in dezelfde door komma's gescheiden getallen die u van stap 3 hebt gekregen, in mijn geval was het getal 1, dus ik plaatste -1):

Section "InputClass"
    Identifier "Natural Scrolling"
    MatchIsPointer "on"
    MatchDevicePath "/dev/input/event*"
    Option "VertScrollDelta" "-1"
    Option "HorizScrollDelta" "-1"
    Option "DialDelta" "-1"
EndSection

Sla het bestand op en verlaat de teksteditor. U hoeft niet opnieuw op te starten. Voer de volgende opdracht uit (vervang het propertynummer en de negatieven van de nummers die u in de derde stap hebt gekregen, en het apparaat-ID dat u bij de tweede stap hebt gekregen):

xinput set-prop {device id} {property number} -1 -1 -1

Mogelijk moet u nautilus afsluiten en nautilus op sommige systemen opnieuw starten (sla dit over als natuurlijk scrollen in nautilus werkt nadat u het bovenstaande commando hebt uitgevoerd). Druk op Alt + F2 en voer elk van deze opdrachten afzonderlijk uit:

nautilus -q

nautilus -n

Dat is het! U zou nu system-breed natuurlijk scrollen moeten hebben dat persistent is.

Alternatieve methode:

Als u de nieuwste versie van Evdev niet wilt installeren (of, als uw muis niet de eigenschap "Scrollafstand" heeft, zelfs in de nieuwste Evdev), kunt u het volgende doen:

Voer de volgende opdracht uit in uw open terminal:

sudo touch /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-natural-scrolling.conf

Voer nu de volgende opdracht uit (u kunt uw favoriete teksteditor gebruiken in plaats van nano, maar ik gebruik nano):

sudo nano /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-natural-scrolling.conf

In het bestand dat u hebt geopend in de teksteditor van uw voorkeur, plakt u het volgende:

Section "InputClass"
    Identifier "natural scrolling for mouse wheel"
    MatchIsPointer "on"
    MatchDevicePath "/dev/input/event*"
    Driver "mouse"
    Option "Device" "/dev/input/mice"
    Option "Protocol" "Auto"
    Option "ZAxisMapping" "5 4"
EndSection

Sla het bestand op en start het opnieuw op. Zoals hierboven, kunnen individuele gebruikers het per gebruiker uitschakelen door Ubuntu-Tweak te gebruiken om natuurlijk scrollen in te schakelen (dit is het omgekeerde van de systeembrede instelling per gebruiker maar heeft geen invloed op de werkelijke systeeminstelling voor andere gebruikers die natuurlijk scrollen willen gebruiken).

Opmerking: de alternatieve methode werkt hier niet als je de nieuwste Evdev hebt geïnstalleerd, zoals in Fedora 22. Gebruik de Evdev-methode hierboven. Merk ook op: geen van beide methoden werkt met libinput in Wayland. Je hebt een alternatieve manier om het per gebruiker of anders te doen nodig. Als u libinput gebruikt, moet u de bestanden die op de bovenstaande manier zijn gemaakt, verwijderen en een opstartitem in een bureaubladbestand maken. Nadat u het bureaubladbestand hebt gemaakt, plaatst u het volgende in de regel Exec (zorg ervoor dat u het apparaat-ID voor uw muis en het naturalscrolling-eigendomsnummer voor uw muis gebruikt terwijl u libinput gebruikt; mijn apparaat-id was 11 en de eigenschap 272; ).

sh -c "sleep 5; exec xinput set-prop 11 272 1"

Sla daarna het bestand op en log uit. Wanneer u zich opnieuw aanmeldt, moet u natuurlijk scrollen op basis van gebruiker of mogelijk instellen dat deze voor alle gebruikers automatisch wordt geopend.


72
2017-09-04 00:18Perfect! Ik hoefde de alternatieve methode niet te gebruiken. Lenovo Helix, Arch Linux, Gnome 3.16 en Logitech MX draadloze muis. DANK JE! - eduncan911
Dank je! Voor andere gebruikers (met meerdere toetsenborden zoals ik) ... is het gedeelte over xinput set-prop enz. In dit antwoord alleen nodig om opnieuw opstarten te voorkomen. - robert
De 'alternatieve methode' zonder evdev werkte niet voor mij op Fedora 22 en zorgde ervoor dat de muisaanwijzer niet reageerde (de muismodule kon niet worden geladen). - robert
Ja, ik ontdekte dat de alternatieve methode niet langer werkt met Fedora 22 en hoger. Je mag kiezen tussen Evdev of libinput. Als u het Evdev-stuurprogramma installeert, gebruik dan de alternatieve methode niet. Het zal niet werken. Met Fedora 22 krijg je sowieso een van de nieuwste versies van Evdev, dus de alternatieve methode is een moot-punt in die versie, hoewel het nog steeds werkt in andere distributies totdat de nieuwste veranderingen erin verwerkt zijn. Ik raad Evdev aan in plaats van libinput. Libinput is nog steeds erg gebrekkig en werkt hier niet met beide methoden. - D. Charles Pyle
De tweede methode werkte voor mij in Ubuntu 14.04 en de eerste methode werkte voor mij in Ubuntu 16.04. De tweede werkte niet op Ubuntu 16.04. Waarschijnlijk vanwege de nieuwste evdev .. - Skywalker


De eenvoudigste en IMHO de beste manier om dit te bereiken op Ubuntu 12.10 en hoger is (testte het niet op 12.04 en lager) om de configuratie van synaptics te bewerken:

sudoedit /usr/share/X11/xorg.conf.d/50-synaptics.conf

Op 16.04, kopieer dit bestand hieronder /etc/X11/xorg.conf.d/50-synaptics.confen bewerk vervolgens:

cp /usr/share/X11/xorg.conf.d/50-synaptics.conf /etc/X11/xorg.conf.d/
sudoedit /etc/X11/xorg.conf.d/50-synaptics.conf

voeg die regels toe in de Section "InputClass"  Identifier "touchpad catchall":

    Option "VertScrollDelta" "-111"
    Option "HorizScrollDelta" "-111"

Zodat het als volgt luidt:

Section "InputClass"
    Identifier "touchpad catchall"
    Driver "synaptics"
    MatchIsTouchpad "on"
    Option "VertScrollDelta" "-111"
    Option "HorizScrollDelta" "-111"
# ...

Herstart (of lees verder) en heb plezier met natuurlijk scrollen :)

Als u uw instellingen wilt uitproberen zonder opnieuw op te starten, kunt u gebruiken synclient

synclient VertScrollDelta=-111
synclient HorizScrollDelta=-111

De wijzigingen worden onmiddellijk toegepast, maar blijven niet behouden na het opnieuw opstarten als u ze niet toevoegt 50-synaptics-conf het dossier.

Opmerking voor GNOME of Cinnamon:

Als u GNOME of Cinnamon Desktop Manager gebruikt, is de kans groot dat de instellingen van GNOME / Cinnamon uw aangepaste instellingen kunnen overschrijven. Om te voorkomen dat GNOME / Cinnamon-instellingen de jouwe overschrijven, open je dconf-editor [dconf-editor] en bewerk volgende invoer:

/org/gnome/settings-daemon/plugins/mouse/
or
/org/cinnamon/settings-daemon/plugins/mouse/

Haal het vinkje weg actief.

P.S .:

De standaardwaarde is 111 en het geeft de snelheid aan, dat betekent dat je met de waarde kunt spelen om de schuifsnelheid naar je voorkeur aan te passen. Door het een negatieve waarde te geven, kun je eenvoudig in omgekeerde richting scrollen.


39
2018-04-07 13:10Dit werkt ook in 12.04, maar niet voor Nautilus. - Lars Nyström
In 13.04 werken voor Files (Nautilus). Ik weet niet waarom het niet zou werken in 12.04. Ik gebruikte deze benadering in 12.10 en gebruik het nu in 13.04. - Елин Й.
Ubuntu 12.04 gebruikt Nautilus-versie 3.4.2. Ik geloof dat nieuwere versies van Ubuntu nieuwere versies van Nautilus gebruiken. - Lars Nyström
1. Ik hoopte te maken VertEdgeScroll ga het tegenovergestelde weg van VertTwoFingerScroll maar ze lijken booleans te zijn en het is sowieso waarschijnlijk een gek idee. x.org/archive/X11R7.5/doc/man/man4/synaptics.4.html - joeytwiddle
Dit is waarschijnlijk de beste oplossing omdat het onafhankelijk is van de gebruikte desktopomgeving. Voor mijn Ubuntu 14.10 de xorg.conf.d map en het bestand bestond niet, dus ik moest ze handmatig maken en een aangepast maken InputSection - 0xAffe


BIJWERKEN:Deze oplossing werkt niet voor apps die GTK3 gebruiken, zoals kern-Gnome-apps zoals Nautilus (bestandsbrowser). Zien D Charles Pyle's antwoord hieronder voor een oplossing die in alle toepassingen werkt. Of volg Gnome-bug 682457 voor voortgang op een core-fix die geen oplossing behoeft.


18
2018-05-15 17:33Is het mogelijk om het pictogram te verbergen? - Steven Roose
Het werkte niet op systeemvensters zoals nautilus en USC. - Nur
Werkte niet voor mij op Fedora. Het antwoord van Pyle werkt eigenlijk onder alle omstandigheden (terminal, eclips, enz.). Zien askubuntu.com/a/519859/277750 - robert


Het omgekeerde scrollen waarover u spreekt, wordt "natuurlijk scrollen" genoemd en kan op verschillende manieren worden ingeschakeld in Ubuntu. Hier is een artikel over OMG! Ubuntu! details over het installeren van de software die u krijgt wat u nodig hebt. Als u bekend bent met Ubuntu Tweak, kunt u dit ook inschakelen in de nieuwste release.


14
2017-12-30 02:30Geweldig bedankt. "Natuurlijk scrollen" in Ubuntu Tweak knoeit ook met de muis, ik zal zien of het .Xmodmap tweak werkt. - Naftuli Kay


Ga op Ubuntu 14.04 naar "Muis & Touchpad" en selecteer "Natuurlijk scrollen".

enter image description here


13
2017-08-26 21:26Dit werk voor mij op 16.04, maar ik moet natuurlijk scrollen controleren en opnieuw opstarten :) - rafaelphp


Download de apparaat-ID met behulp van:

xinput list

Verkrijg de getallen van deze opdracht:

xinput list-props {device id} | grep "Scrolling Distance"

Bijvoorbeeld een voorbeelduitvoer:

Synaptics Scrolling Distance (290): 102, 102

Hier zijn de nummers 102, 102 van ons belang. In jouw geval zouden ze iets anders zijn. Zet gewoon een negatieve van die nummers in de onderstaande config.

Bewerk ~ / .profile en zet deze regels aan het einde van het bestand.

synclient VertScrollDelta=-102
synclient HorizScrollDelta=-102

Uitloggen en inloggen, natuurlijk scrollen zou goed moeten werken.


11
2018-06-10 07:12De populairste benaderingen aan de bovenkant werkten niet voor mij op Xubuntu 14.04. Deze deed dat! - rajb245
Dit was het enige dat voor mij werkte op GNOME + Arch. DANK JE - tmsimont
Deze regels moeten in ~ / .xsrrr worden geplaatst, niet ~ / .profile - Timothy Zorn
Ubuntu 17.10 heeft het selectievakje "natuurlijk scrollen" in Muisinstellingen, maar heeft geen effect. Ook een dconf-editor geprobeerd, waardoor natuurlijk scrollen niet mogelijk was. Dit is de enige methode die werkte. - Ajay M


De toepassing Natural Scrolling waarnaar in het antwoord van Basharat Sial wordt verwezen, maakt in bepaalde systeemvensters geen natuurlijk scrollen mogelijk.

Als alternatief raad ik de meegeleverde gids aan dit antwoord. Je hebt de natuurlijke scroll-applicatie niet meer nodig als je zijn gids gebruikt.


9
2017-08-02 06:42