Vraag Hoe kan ik Windows 10 en Ubuntu dual-booten op een UEFI HP-notebook?


Ik heb een HP Pavilion Touchsmart-notebook bij Windows 8. Ik heb een upgrade naar 8.1 uitgevoerd en nu wil ik een Ubuntu-distributie dual-booten met Windows 10. Bij dual-booting met Windows 8.1 is Windows Boot Manager altijd had prioriteit, zelfs na het installeren van GRUB. Wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat GRUB de standaard bootloader wordt in plaats van Windows Boot Manager?


99
2017-08-27 23:43


oorsprong
antwoorden:


Dit is de langste post die ik ooit op een StackExchange-site heb gemaakt, maar dit proces vereist veel uitleg en aandacht voor detail. Het is ook enigszins specifiek voor de hardware in kwestie, waarvoor meer uitleg vereist is.

Na veel hoofdpijn, twee formatteerde herhalingen van de harde schijf en veel frustratie met de buggy-firmware-implementatie van HP, heb ik eindelijk Xubuntu en Windows 10 netjes naast elkaar laten draaien. Ik heb dit gedaan met Windows 10, maar het zou ook moeten werken met Windows 8.1. Beide nieuwere besturingssystemen gebruiken het nieuwe (ish) UEFI-firmwaresysteem, in plaats van het traditionele BIOS-systeem, waar de meeste verwarringen met dual-booting lijken te ontstaan. Ik lees veel dingen op veel plaatsen met instructies voor dual-booting met een BIOS-systeem, die praten over UEFI alsof het gewoon een ander soort BIOS is, of een optionele laag tussen BIOS en een besturingssysteem. UEFI en BIOS zijn niet hetzelfde; een UEFI is geen BIOS en een BIOS is geen UEFI. Ze zijn compleet anders. Er zijn enkele dingen die anders moeten worden gedaan bij dual-booting met een UEFI-systeem.

Ten eerste, gebruik geen EasyBCD. Ik heb er veel gezien verouderd dual-booting tutorials die EasyBCD aanbevelen, maar het is ontworpen om te werken met traditionele BIOS-firmware die wordt gebruikt door Windows 7 en Windows Vista, en het werkt niet goed met nieuwere UEFI-firmware (Windows 8, 8.1 of 10). Als je al met EasyBCD hebt gefriemeleerd, maak je geen zorgen, het ergste wat het waarschijnlijk deed is een puinhoop maken in je EFI-bootitems door dingen naar de MBR te schrijven. In stap 4 zullen we dat opruimen. Spreken van MBR, vermijd dat als de pest. Het Master Boot Record is wat wordt gebruikt in traditionele BIOS-firmware als een lijst met opstartladers die zijn opgeslagen in de opstartpartitie (of, indien geschreven door Windows, op welke partitie dan ook) van uw harde schijf. Het is bedoeld om de besturingssystemen op de harde schijf te vermelden en de firmware te vertellen welke de eerste wordt opgestart. Dit werkt niet goed met HP's UEFI-firmware. Het lijkt erop dat als er een MBR-wijziging is uitgevoerd, de UEFI-firmware van HP in de war raakt en wordt teruggeleid naar Windows Boot Manager, die GRUB volledig zal omzeilen.

Wat je nodig hebt:

 • Een live USB- of installatie-cd met de gewenste Ubuntu-distributie.
 • Installatiemedia voor uw Windows OS. Als u een upgrade uitvoert vanaf Windows 8.1, kunt u dit doen zonder de volledige 3+ GB .iso voor Windows 10 te downloaden. Er is een webinstallatieprogramma dat het downloadt tijdens de installatie, maar voor deze methode heeft u de .iso-extensie nodig naar een CD- of USB-station. Het is ook een goed idee om het voor de toekomst bij de hand te hebben, dus u kunt het net zo goed nu maken. Aangezien deze vraag gaat over dual-booting met een UEFI-systeem, heb je dit nodig het 64-bits besturingssysteem.
  • Zorg ervoor dat u uw productsleutel heeft, anders kunt u niet upgraden / installeren.
 • Optioneel, maar sterk aanbevolen: Een schijf die groot genoeg is om een ​​back-up te maken van uw huidige Windows-bestanden.
 • Genoeg ruimte op uw harde schijf voor beide besturingssystemen, een opstartpartitie (slechts 200 MB) en een linux-swap-partitie (meestal hetzelfde formaat als uw fysieke RAM).

Stap 1: Maak een back-up

Maak een back-up van al uw Windows-bestanden en -mappen die u niet kwijt wilt. Zolang u voldoende vrije schijfruimte hebt voor uw nieuwe Ubuntu-partitie, mag dit proces geen invloed hebben op Windows-bestanden. moeten is echter een riskant woord.

Windows 8.1 heeft een hulpprogramma voor het maken van herstelschijven, maar ik vond het nutteloos en niet-functioneel als het ging om het terugzetten van de back-up die ik ermee had gemaakt. De eenvoudigste manier om bestanden te bewaren die u niet kwijt wilt, is door Windows Verkenner te openen en naar een back-upschijf te kopiëren. Het duurt een eeuwigheid, maar het is het waard.

Stap 2: Schakel snel opstarten uit en sluit uw computer af

U moet hiervoor als beheerder zijn aangemeld.

Het is erg belangrijk om Fast Startup uit te schakelen voordat GRUB wordt geïnstalleerd, omdat of het Ubuntu-installatieprogramma de aanwezigheid van Windows kan detecteren, afhangt van hoe Windows zichzelf voorstelt in de opstartpartitie. Als Snelle start juist is uitgeschakeld, moet deze worden gedetecteerd. Detectie wordt behandeld in stap 4.

Windows 8, 8.1 en 10 gebruiken dit mooie nieuwe ding genaamd Fast Startup, dat je firmware vertelt om een ​​speciale bootloader te laden die het systeem snel herstelt naar zijn toestand van voor de uitschakeling. Best cool, toch? Omdat het de volgende opstartoptie van het EFI-systeem verandert, moet deze functie worden uitgeschakeld tijdens het installeren van GRUB. Dit kan gedaan worden door het volgende te doen:

 1. Open het Configuratiescherm (Windows + X-> Configuratiescherm vanaf het bureaublad in Windows 8+)
 2. Navigeer naar energiebeheer
 3. Klik op "Kies wat de aan / uitknop doet"
 4. Klik op 'Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn'
 5. Zorg ervoor dat het vak met de tekst 'Snel opstarten inschakelen (aanbevolen)' onderaan staat niet gecontroleerd.

Meer gedetailleerde instructies zijn te vinden hier. Je kunt Fast Startup na het installeren van GRUB opnieuw inschakelen en het lijkt geen problemen te veroorzaken bij het opstarten met Ubuntu / GRUB. Zorg ervoor dat het tijdens de installatie is uitgeschakeld.

Nadat u Snel opstarten hebt uitgeschakeld, schakelt u uw computer uit. Omdat Fast Startup is uitgeschakeld, zal Windows een volledige shutdown uitvoeren en de volgende boot-optie in de EFI-manager van de firmware niet wijzigen. (Layman's voorwaarden: Windows zal uw HP-systeem niet vertellen dat het het Fast Startup-bestand moet opstarten wanneer het de volgende keer wordt ingeschakeld, dus het zal de EFI-bootmanager's lijst gebruiken zoals het hoort. GRUB plaatst zichzelf als eerste op deze lijst.)

Stap 3: Stel de partities in met gparted

Voordat je Ubuntu gaat installeren, wil je je live CD / USB gebruiken om er een aparte partitie van te maken. Op deze manier * wordt Windows niet overschreven.

* Zorg dat je een back-up hebt. Geen garanties - dit hangt af van wat Windows heeft besloten te doen in je opstartpartitie en het kan ook afhankelijk zijn van welke Ubuntu-versie / distributie je gebruikt- Ik heb ze niet allemaal gebruikt.

Om de partities te maken, moet je opstarten op je live CD / USB en gparted openen. Er zijn veel tutorials over het gebruik van gparted, en het is vrij gemakkelijk om erachter te komen, dus ik laat de details over aan jou en internet.

 • Je hebt 4 partities nodig:

  1. Een opstartpartitie. Als u Windows al hebt geïnstalleerd, hoeft u niets te doen. Het zou al een van de eerste partities in uw station moeten zijn. Soms maakt Windows ook nog een kleine partitie aan het begin van de geroepen schijf Herstel. Laat dit gewoon met rust.

   • Als u een nieuwe installatie uitvoert en u alles vanaf nul wilt starten (hierdoor worden al uw gegevens verwijderd), ga je gang en verwijder alle partities op je schijf en maak deze partitie. Het zou de eerste partitie; het formaat zou moeten zijn FAT32; en het zou moeten zijn minstens 200 MB in grootte. Als Gparted een optie heeft om het te labelen, bel hem dan gewoon boot. Als er geen labeloptie is, maak je er dan geen zorgen over. U moetzet echter de "boot" en "esp" -vlaggen op deze partitie; zonder hen zal het Ubuntu-installatieprogramma het gewoon negeren en een legacy-modus installeren, en Windows (10) zal weigeren om alles te installeren met de fout "we konden geen nieuwe partitie maken of een bestaande lokaliseren". Of niet. Het lijkt erop te wijzen hoe Windows zich die dag voelt ...
  2. Een Windows-partitie. Nogmaals, als je Windows al hebt geïnstalleerd, zou deze partitie hier duidelijk moeten zijn, na de opstart- en herstelpartities. Dit is waar je het wilt, maar je moet het formaat wijzigen om plaats te maken voor je Ubuntu-partitie en de linux-swap-partitie. Gebruik hiervoor de optie resize / verplaats van gparted. Ubuntu heeft minimaal 5 GB nodig en de linux-swap-partitie moet minstens de helft van je fysieke RAM-geheugen hebben, dus wijzig de grootte van de Windows-partitie om daar voldoende ruimte voor te maken. gparted zal u waarschuwen voor mogelijk gegevensverlies - verkleinen van uw partitie mag geen gegevens vernietigen of beschadigen, zolang u deze niet slinkt in de ruimte die wordt gebruikt.

   • Als u beide besturingssystemen helemaal opnieuw installeert (nogmaals, dit zal al uw gegevens vernietigen) Microsoft zegt je hebt minimaal 20 GB nodig voor het 64-bits besturingssysteem, dus deze partitie moet dat zijn minstens 20 GB. Je zult waarschijnlijk meer willen dan dat: ik heb net de helft van de ruimte gebruikt na de opstartpartitie voor Windows en de helft ervan voor Ubuntu en linux-swap. Als je van nul begint, moet deze partitie worden opgemaakt als FAT32. Wanneer u Windows installeert, wordt het geformatteerd naar NTFS. Doe dit niet met gparted; Windows-implementatie van NTFS is anders dan de implementatie van gparted en Windows kan de partitie mogelijk niet herkennen. In het Windows 10-installatieprogramma zou je de optie moeten hebben om te selecteren op welke partitie Windows 10 moet worden geplaatst. Als het is geformatteerd als FAT32, moet Windows het kunnen zien en zichzelf daar kunnen installeren. Als je deze partitie kunt labelen, label hem dan Windows. Dat maakt het voor u gemakkelijker tijdens de Windows-installatie. Over het Windows-installatieprogramma gesproken - begin daar nog niet aan. Als u tegelijkertijd nieuwe installaties van Ubuntu en Windows uitvoert, in plaats van een upgrade uit te voeren van 8 of 8.1 naar 10, is het veel gemakkelijker om installeer eerst Ubuntu.
  3. Een Linux-partitie. Net als de Windows-partitie kan dit variëren in grootte, maar Ubuntu's website beveelt minstens 5 GB. Nogmaals, je zult waarschijnlijk veel meer willen dan dat. Als u een upgrade uitvoert in plaats van een nieuwe installatie van beide besturingssystemen uitvoert, moet u deze partitie kunnen maken in de nieuwe "niet-toegewezen" ruimte die wordt weergegeven in Gparted. Maak het zo groot als je wilt, maar vergeet het niet laat ruimte voor een linux-swap-partitie als je van plan bent er een te gebruiken. Het moet worden geformatteerd als ext4. ext2 of ext3 zou ook moeten werken, als je dat om de een of andere reden wilt.
   • Als u alles vanuit het niets installeert, maakt u uw Ubuntu-partitie zoals hierboven beschreven. Zorg ervoor dat het is opgemaakt zoals ext4, ext3 of ext2. Hierdoor kan Ubuntu het gebruiken, maar voorkomt u dat het Windows 10-installatieprogramma dit herkent, waardoor het standaard de FAT32-partitie moet gebruiken die u in stap 3 hebt gemaakt, die het kan lezen.
  4. Optioneel, maar aanbevolen: a linux-swap-partitie. Ten minste de helft van je fysieke RAM is een goed begin, maar ik raad aan te lezen de details. Ik heb 8 GB RAM en een harde schijf van 1 TB, dus ik heb deze partitie net zo groot gemaakt als mijn fysieke RAM.

Stap 4: installeer eerst Ubuntu

Of u nu een upgrade uitvoert naar Windows 10 vanuit een bestaand Windows-besturingssysteem, of Windows 10 en een Ubuntu-distributie installeert op een nieuwe of nieuw gerepartitioneerde harde schijf, het is een stuk gemakkelijker om eerst Ubuntu te installeren. Ubuntu gebruikt GRUB 2 als zijn bootloader, die dingen doet zoals een EFI-bootloader dat zou moeten doen. Windows 10 gebruikt Windows Boot Manager, wat dingen doet ... nou, zoals Windows ze doet ... Als je eerst Windows installeert, kun je waarschijnlijk niet opstarten naar Ubuntu zonder een speciale sleutel ingedrukt te houden tijdens het opstartproces om te voorkomen dat Windows Boot Manager wordt geladen, omdat Windows Boot Manager GRUB niet respecteert wanneer het wordt toegevoegd aan de lijst met bootloaders. Installeer in plaats daarvan eerst Ubuntu en GRUB en voeg vervolgens een item toe aan GRUB voor Windows Boot Manager.

Stap 4.1: Oude EFI-items opruimen (optioneel)

Wees alsjeblieft voorzichtig. Het verwijderen van het verkeerde kan enorme problemen veroorzaken.

Voordat u Ubuntu installeert, willen we ervoor zorgen dat de spoken van eerdere OS-installaties ons in de toekomst niet meer zullen achtervolgen. In een UEFI-systeem gebruiken besturingssystemen EFI-bestanden (uitbreidbare firmware-interface) om de firmware te vertellen: "Hé, ik besta. Hier kunt u mij vinden." Wanneer een nieuw besturingssysteem is geïnstalleerd, wordt een item toegevoegd aan de EFI Boot Manager-lijst, waardoor het een uniek invoernummer krijgt, en EFI Boot Manager vertelt waar het EFI-bestand (en) is / zijn (Windows registreert verschillende EFI-bestanden- één voor normaal opstarten, één voor herstart opstarten, één voor snel opstarten - mogelijk meer afhankelijk van je firmware en je besturingssysteemversie). De EFI Boot Manager houdt ook de opstartvolgorde bij: een lijst met boekingsnummers die aangeven wat als eerste wordt opgestart. Als je EasyBCD hebt gebruikt; bcdedit; Windows 'Boot Repair of Recovery-tools; boot-repair in een Linux OS; of zelfs als je Windows hebt bijgewerkt of opnieuw hebt geïnstalleerd, is de kans groot dat je EFI-lijst nu enkele duplicaten bevat. Tenminste, dat was het geval met de mijne. Als u hier duplicaten gebruikt, kunt u uw opstartproces vertragen, omdat de firmware de verouderde of foutieve bestandsvermeldingen doorzoekt totdat een opstartlader wordt gevonden die werkt. Het kan ook een boot-loop veroorzaken, waarbij bootloader A de firmware naar bootloader B wijst, die het terug naar A wijst, en dan begint het heel, heel lang duren ...

Hoe dan ook, om de EFI-aanmeldingslijst te bekijken en te zien wat er moet worden schoongemaakt, gebruikt u de efibootmgr pakket met uw live CD / USB. U moet het installeren met sudo apt-get install efibootmgr in een terminal, voer het dan uit met sudo efibootmgr. Standaard krijg je een lijst met vermeldingen die er ongeveer zo uitziet:

Picture of EFI Boot Manager entry list from the output of efibootmgr

Toen ik deze tool voor het eerst gebruikte na het spelen met EasyBCD en bcdedit probeerde om dingen in de juiste volgorde op te starten, had ik hier meer dan honderd vermeldingen, de meeste duplicaten.

Als uw lijst met opstartbeheer niet te vol is, of als u zich niet comfortabel voelt bij het bepalen van wat kan worden verwijderd en wat niet mag worden verwijderd, gaat u gewoon verder met stap 4.2.

Als u items wilt opschonen die u niet nodig hebt, gebruikt u efibootmgr -b <hex_number> -B, waar hex_number wordt vervangen door het nummer dat wordt vermeld bij de opstartvermelding. Dus, om de te verwijderen USB Drive (UEFI) invoer (genummerde Boot2001) in de afbeelding hierboven, zou ik gebruiken sudo efibootmgr -b 2001 -B. U zult merken dat ik enkele duplicaten achterliet (alle van de meer dan 3000 genummerde vermeldingen). Je kunt gebruiken efibootmgr met verschillende opties om enkele andere attributen van de items te bekijken, zoals de bestandspaden waarnaar ze verwijzen. Die vermeldingen zien eruit als duplicaten, maar ze verwijzen allemaal naar verschillende bestanden die door mijn HP-laptop worden gebruikt om het BIOS bij te werken. Wees voorzichtig met wat je verwijdert. Het kan heel moeilijk of onmogelijk zijn om hier dingen te vervangen. U kunt efibootmgr ook gebruiken om de BootOrder, die wordt weergegeven, te wijzigen. Zien de man-pagina voor meer informatie over deze handige tool.

Stap 4.2: Ubuntu installeren

Nadat je de EFI Boot Manager-items hebt opgeruimd, is het eindelijk tijd om Ubuntu te installeren als je daarvoor kiest. Als je live CD / USB is geladen, selecteer je de installatieoptie in het bootloadermenu of start je hem op vanaf het bureaublad nadat je bent ingelogd. Kies je opties op de eerste pagina van het installatieprogramma. Het tweede deel ziet er ongeveer zo uit: (Ik gebruik Xubuntu 14.04, dus je installatieprogramma kan verschillen, maar de opties moeten erg op elkaar lijken.)

Screenshot of Xubuntu 14.04 install options

Als uw installatieprogramma uw Windows-installatie (zoals de mijne) niet detecteert, moet u de optie 'Iets anders' selecteren. Vanaf daar krijg je een scherm dat lijkt op het gparted-menu dat je hebt gebruikt om je partities in te stellen. Selecteer eenvoudig de partities die u hebt gemaakt en wijs ze toe aan het juiste koppelpunt door een partitie te selecteren en op "Wijzigen" te klikken.

 • Als u beide besturingssystemen vanuit het niets installeert, doe dan hetzelfde. Gebruik de automatische installatieoptie niet. U moet ervoor zorgen dat Ubuntu wordt geïnstalleerd in de ext2 / ext3 / ext4-partitie, niet de FAT32 Windows-partitie.

Stap 5: Update of installeer Windows seconde

U moet een installatiediskette voor Windows 10 hebben. Voordat u met de installatie begint, moet u ervoor zorgen dat u uw productsleutel bij de hand hebt, of dat u niet kunt installeren / upgraden. Wanneer u opstart naar de installatie-CD / USB, is het installatieprogramma vrij eenvoudig. Een beetje te simpel voor mijn comfort - de enige knop was "Windows 10 installeren" of iets dergelijks, en Windows 8, 8.1 en 10 zijn berucht voor hun installaties achter de schermen, waar het simpelweg zegt: "We zijn dingen klaar te krijgen ", en biedt geen details over wat het eigenlijk met uw systeem doet. Als u deze instructies tot nu toe hebt gevolgd, zou het OK moeten zijn om de installatie regelmatig te beginnen.

 • Als u een upgrade uitvoert van Windows 8 of Windows 8.1, hoeft u niets speciaals te doen met het installatieproces. Ga door de (zeer lange) installatie en ga verder met stap 6.

 • Als u een nieuwe installatie uitvoert, zal het installatieprogramma u vragen waar u Windows 10 wilt installeren. Zorg ervoor dat u de FAT32-partitie selecteert die u in stap 2 hebt gemaakt en niet een andere partitie, of dat die partitie wordt gewist en geformatteerd. Omdat Ubuntu al is geïnstalleerd, moet Windows 10 de opstartpartitie respecteren en niet opnieuw formatteren. Het verwijderen van de vuilnisitems uit de EFI Boot Manager-lijst zal ook ruimte vrijmaken in de kleine 200 MB-opstartpartitie, waardoor de kans kleiner wordt dat Windows verward en boos wordt en het geheel voor zichzelf opruimt.

Stap 6: Update en (optioneel) pas GRUB aan

Na het installeren of upgraden naar Windows 10 moet je opnieuw opstarten naar Ubuntu om GRUB bij te werken, zodat het Windows Boot Manager in zijn lijst bevat. Voordat u dit doet, schakelt u Snel opstarten opnieuw uit. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij stap 2. Het bedieningspaneel en de gebruikersinterface van instellingen zijn een beetje anders, maar de meeste opties zijn er nog steeds.

Nadat u Snel opstarten opnieuw hebt uitgeschakeld, start u uw computer opnieuw op.

Als Windows standaard opstart, moet u de speciale toets voor uw laptop ingedrukt houden om naar het firmwaremenu van het systeem te gaan. Op mijn HP Touchsmart is die toets Esc. Andere veel voorkomende sleutels zijn F12, Delete, F10 ... De handleiding van uw computer moet u hierbij kunnen helpen. Start vanuit het Firmware-menu op naar GRUB. Er zou een optie moeten zijn om "een opstartapparaat" of iets dergelijks te selecteren, en Ubuntu of GRUB moet daar worden vermeld. Als het niet wordt vermeld, zoek dan naar een optie om op te starten vanaf een EFI-bestand en blader naar /EFI/ubuntu/grubx64.efi of (als Secure Boot is ingeschakeld), EFI / ubuntu / shimx64.efi in plaats daarvan. De werkelijke paden van deze bestanden kunnen variëren afhankelijk van uw opties en hoe uw opstartpartitie is ingesteld, maar de bestandsnamen moeten hetzelfde zijn. Het selecteren van een van deze .efi-bestanden moet opstarten naar GRUB, waar je vervolgens kunt booten naar je Ubuntu-distributie. Nadat u bent ingelogd, opent u een terminal en typt u sudo update-grub. Dit zal het os-prober script uitvoeren dat GRUB gebruikt om grub.cfg te compileren, wat het EFI-bestand van grub vertelt welke ingangen moeten worden opgenomen, welke kleuren moeten worden gebruikt, enz. Het os-prober-script moet Windows Boot Manager identificeren en het automatisch toevoegen aan de lijst.

Optioneel kunt u Grub Customizer installeren om de volgorde van menu-items te wijzigen en het gedrag en de kleur en achtergrond van het GRUB-menu te wijzigen. U kunt dit vanaf een terminal installeren met sudo apt-get install grub-customizeren ren dan sudo grub-customizer.

Wanneer u GRUB gebruikt op een UEFI-systeem dat wordt gedeeld met een Windows-besturingssysteem, NIET installeren op MBR. Sommige tutorials noemen het een cruciale stap om Grub Customizer's "Installeren naar MBR" optie te gebruiken in het menu Bestand. Je zou moeten niet doe dit op de meeste UEFI-systemen. De MBR (Master Boot Record) is ontworpen voor BIOS-firmwares en wordt tot op zekere hoogte nog steeds gebruikt door de Windows Boot Loader. Het toevoegen van GRUB aan de MBR, als het al in de EFI-lijst staat, kan veel haarballen veroorzaken. Als je ervoor wilt zorgen dat GRUB de eerste vermelding is in de opstartvolgorde (dus als Windows altijd opstart, ook al heb je alles goed gedaan), gebruik dan efibootmgr (zie stap 4.1) om de opstartvolgorde van de EFI Manager te bekijken / bewerken.

Notes

Ik heb niet genoemd Secure Boot helemaal niet, omdat het normaal de Ubuntu-installatie niet zou beïnvloeden. Veel tutorials over dubbel opstarten vertellen over het uitschakelen ervan, maar dat is meestal niet nodig met een 64-bits installatieprogramma. Elke pc is echter anders en Secure Boot is vrij nieuw (2012), dus verschillende firmwares kunnen dingen anders implementeren. De versie van mijn HP-firmware bevat bijvoorbeeld een "legacy boot" -optie, die Secure Boot uitschakelt en geïnstalleerde besturingssystemen behandelt als ware het BIOS-firmware: sommige mensen raden aan dit in te schakelen voor installatie voor dual-boot. Het installeren van Ubuntu in de oude opstartmodus op mijn systeem voorkwam dat GRUB zichzelf aan de EFI-lijst toevoegt, dus het enige wat het kon doen was zichzelf toevoegen aan de MBR, waar Windows Boot Manager volledige controle over had. Windows Boot Manager heeft veel aanpassingen gedaan om zelfs de lijst met vermeldingen weer te geven, en bovendien zou het alleen de Windows-ingangen opstarten, waardoor GRUB onbruikbaar werd zonder telkens het EFI-bestand handmatig te selecteren.

Zien hier voor meer informatie over Ubuntu en Secure Boot en Legacy Boot, en informatie over het verschil tussen UEFI- en BIOS-installaties in het algemeen.


191
2017-08-27 23:43Te lang is IMHO een goed antwoord op deze site. Vergeet niet de doelgroep naar wie je schrijft: de gemiddelde gebruiker die het verschil niet kent tussen een GPU en een CPU ... Zorg ik dat ik het een beetje domkop? (weet je hoe je bewerkingen kunt terugdraaien?) - Fabby
Ga verder alsjeblieft! Ockham's scheermes, nietwaar? Ik heb moeite om dit te vereenvoudigen zonder het gevoel te hebben dat ik cruciale details weglaat, dus alle hulp wordt gewaardeerd. - Michael Hoffmann
+1 voor de beste uitleg die ik heb gelezen over UEFI. Ik dacht dat het een soort van "nieuw bios" was - SuperSluether
Een van de beste antwoorden die ik ooit heb gezien. Zal het snel proberen met de komende Ubuntu. - Mosh
Dit is een ongelooflijke gids. Ik begrijp de eerder genoemde wens om dit te vereenvoudigen, maar ik denk niet dat er een eenvoudig antwoord is voor dit probleem. Ja, je zou het hypothetisch kunnen verkleinen tot slechts een lijst met opsommingen van "doe dit, doe dit dan", maar ik denk dat dit niet nodig is. Knoeien met schijven moet met de grootste zorg worden gedaan; wil niet dat een gemiddelde gebruiker een lijst met opsommingspunten probeert te volgen en ergens in het midden faalt. - vaindil


Ik wil geen bericht dupliceren voor mogelijke schending van het beleid, dus ik zal mijn antwoord voor dit probleem koppelen. Kortom ik heb een Samsung-laptop bij Windows 10 is al geïnstalleerd en ik was probeert Linux te installeren met meerdere instanties; Ubuntu 12.04, 14.04 en 16.04. ik gebruikte Boot-Repair en veranderd Opstartprioriteit in mijn BIOS instellen wat resulteerde in een functioneel, maar rommelig ROOIEN eerst laden. Antwoord van gebruiker Michael Hoffmann geeft goede uitleg voor installatie op lege schijf en hoe ruim GRUB op, maar ik wilde mijn Windows 10-installatie niet verwijderen.

Gedetailleerde uitleg is te vinden in mijn bericht HIER.


7
2018-04-27 06:56Bedankt voor het volgen van het sitebeleid! Dat houdt de dingen schoon en georganiseerd en helpt mensen antwoorden te vinden. Je antwoord is uitermate nuttig en gerelateerd aan mijn vraag en mijn antwoord, dus ik ben blij dat je het hier bij hebt geplaatst. Bedankt voor de link! - Michael Hoffmann


Ik kan je een eenvoudige hack voor dit probleem aanbieden, gebruik het als geen van de legitieme oplossingen je probleem heeft opgelost.

Terwijl Windows de opstartvolgorde blijft veranderen, moet de hack Windows misleiden om Ubuntu grub als Windows-opstartbestand te herkennen, d.w.z. bootmgfw.efi

Deel 1: Toegang tot de EFI-map op Windows

Open cmd als administrator en mount de EFI-map om er toegang toe te hebben. Voer de volgende opdrachten één voor één uit. Hieronder heb ik een brief toegewezen g aan de mount, zorg ervoor dat u een niet-toegewezen letter toewijst op uw pc.

mountvol g: /s
g:
cd EFI\

U zou een Microsoft-map en Ubuntu-map moeten zien binnen EFI.

Deel 2: kopiëren grubx64.efi van Ubuntu naar Microsoft \ Boot \ as bootmgfw.efi

Maak eerst een back-up van bootmgfw.efi

cd Microsoft\Boot\
rename bootmgfw.efi bootmgfw_.efi

Doe nu de kopie en hernoem.

copy g:\EFI\ubuntu\grubx64.efi g:\EFI\Microsoft\Boot\
rename grubx64.efi bootmgfw.efi

Deel 3: Ontkoppel de EFI-map

Voer de volgende opdrachten één voor één uit.

c:
mountvol g: /d

Start nu je PC opnieuw op en je zou Ubuntu GRUB moeten zien laden die een optie zou moeten hebben Windows UEFI-lader om ook Windows op te starten.


4
2017-08-24 17:29Dit werkt, maar Windows-updates kunnen het .efi-bestand vervangen, dus het kan af en toe opnieuw worden gedaan. Bedankt voor de bijdrage! - Michael Hoffmann
Yup, sommige Windows-updates vervangen het .efi-bestand, dus het beste wat u kunt doen als u Windows niet vaak gebruikt, is om de updates van de lokale services uit te schakelen, Windows bij te werken wanneer u daar zin in hebt en de genoemde stappen te herhalen. - Envy
Dit werkt, maar hoe start ik nu op naar mijn Windows? Nu start het rechtstreeks op naar mijn Linux. Adviseer, alstublieft. - martti d
@marttid grub zou ook de Windows-optie moeten laten zien. Zorg ervoor dat 'bootmgfw_.efi' bestaat in de opstartmap van Microsoft. - Envy
Of in één opdracht bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\ubuntu\grubx64.efi zoals voorgesteld hier - newandlost


Een wat eenvoudigere oplossing voor het bovenstaande probleem.

 1. druk op F10 tijdens het opstarten om door de geavanceerde BIOS-instellingen te gaan
 2. In de opstartinstellingen van BIOS wordt de opstartvolgorde Legacy Boot ingeschakeld die zowel UEFI als de oude opstartvolgorde mogelijk maakt.
 3. Het verhogen van de Boot Delay tot 5 sec zal enige tijd tijdens de OS-selectie van de boottijd opleveren.
 4. Sla de BIOS-instellingen op en sluit af.
 5. Bij de volgende boot zal je gevraagd worden over de optie voor het kiezen van de boot. druk op F9 om de juiste opstartoptie in te voeren en te selecteren (Windows OS Boot Manager of Ubuntu)

2
2017-12-20 16:14Ik denk dat dit een soort van oplossing is, maar het is helemaal niet het gebruikersvriendelijke door GRUB aangedreven systeem waar de meeste mensen naar op zoek zijn als ze het hebben over dual-booting. Firmamenu's invoeren - waar het heel gemakkelijk is om dingen te breken - elke keer dat je je computer opstart, moet je iets vermijden. Als u Legacy Boot inschakelt, moet ook Secure Boot worden uitgeschakeld (althans op mijn firmware), waardoor het systeem kwetsbaarder wordt voor firmware-injectie. Een onbekende kan een USB met een zelfgemaakt kwaadaardig besturingssysteem op uw computer plaatsen en binnen enkele seconden opstarten. - Michael Hoffmann
Tenminste in mijn scenario vond ik het veel gebruiksvriendelijker en sneller dan oplossing # 1 en als een tijdelijke oplossing voor de Windows UEFI-opstartmodus die oorspronkelijk dual-booting beperkt. Ja. Inderdaad, deze oplossing is voor mensen die oude opstart kunnen inschakelen en de controle over hun pc / laptop hebben zodat ze niet worden blootgesteld aan vreemden en weten wat ze doen. Bovendien willen veel mensen hun pc dual-boot maken nadat ze al zijn geïnstalleerd / bijgewerkt naar Windows 10 en ze mogelijk niet genoeg tijd of middelen hebben voor oplossing # 1. - vishal yadav


ik heb gevonden veel eenvoudigere oplossing, die werkte op een HP-laptop (355 G2) waarop Windows 10 was geïnstalleerd

 1. Druk op escape tijdens het opstarten
 2. Druk op F9 voor opstartopties
 3. Selecteer de USB-optie die dat is niet UEFI (bij mij was dit de onderste in de lijst) en druk op Enter
 4. U krijgt dan een foutmeldingscherm. Je hoeft echter alleen 'live' in te typen om het OS uit te proberen of 'live-install' en druk op enter om het te installeren, en alles moet gaan zwemmen ....

0
2018-03-05 22:00Kunt u weten welke firmwareversie u gebruikt? Als de installatie nu werkt zoals bedoeld, is dat prachtig, maar het kan net dat specifieke model zijn. Misschien zal een firmware-update het proces van mijn model vereenvoudigen. Ik zal beide besturingssystemen opnieuw installeren zodat ik mijn partities opnieuw kan indelen en deze week een andere distributie kan proberen, en ik was van plan mijn handleiding te gebruiken, maar als je firmwareversie anders is dan die van mij, zou ik eerst een upgrade kunnen proberen. - Michael Hoffmann
Ja, installatie en dual-boot lijken perfect te werken. Ik weet niet precies hoe ik de firmwareversie van het BIOS / moederbord moet vinden (als dat is wat je wilde). Ik probeerde 'sudo dmidecode' maar het gooide meer info op dan ik nodig had ... - Amphibio
Als u tijdens het opstarten op ESC drukt, moet er een optie zijn voor BIOS-instellingen of firmware-instellingen. Er zou een Over moeten zijn of iets daarin. - Michael Hoffmann
Oké, cool. De BIOS-versie is F. 10. De computer 'Born on Date' is van 2015 en het in de fabriek geïnstalleerde besturingssysteem was Windows 7, als dat enig verschil maakt .... - Amphibio