Vraag Gevolgen van apt-get in ubuntu touch


Ik heb zojuist mijn BQ Aquaris E4.5 Ubuntu-editie ontvangen. Ik heb er mee gespeeld en ontdekt dat het precies is wat ik ervan verwacht had.

Een van de geweldige dingen is een volledige ubuntu-stack, inclusief pakketbeheer. Ik zou graag apt-get willen gaan gebruiken om dingen zoals htop, python2, openvpn, onder anderen te installeren.

Ik heb echter de apt-get Unable to write to /var/cache/apt The Package lists or status file could not be parsed or opened fout. Ik begrijp het (Ubuntu Raak aan met apt-get) dat dit komt doordat de "/" -partitie is aangekoppeld als roen apt-get heeft het nodig rw Om te kunnen werken.

Hier (Installeren met sudo app-get install werkt niet: "Not locking gebruiken voor alleen-lezen bestand / var / lib / dpkg / lock") is hoe u het probleem kunt omzeilen met de volgende opdracht sudo mount -o remount,rw /. <--- Misschien een slecht idee. Zie evergreens antwoord voor een meer complete en veilige manier om in te schakelen rw modus.

Wat ik zou willen weten is wat de gevolgen van het koppelen van "/" zijn rw. Ik heb gelezen dat het voor starters de OTA-updates zal stoppen, waarmee ik volkomen in orde ben, zolang ik mijn systeem up-to-date kan houden met apt-get. Ik heb echter ook gelezen (https://askubuntu.com/a/583439/264601) andere soorten horrorverhalen.

Dus mijn 2 vragen zijn:

  1. Kan ik mijn systeem up-to-date houden met apt-get?
  2. Anders dan het uitschakelen van OTA-updates, welke andere gevolgen zou ik moeten hebben verwachten?

Heel erg bedankt voor je antwoorden!


17
2018-03-22 23:23


oorsprong
antwoorden:


  1. Nee (maar het zal een tijdje als Ja voelen)

Als u rw aan / inschakelt en begint met het wijzigen, schakelt niets de levering van OTA-updates uit. Dus wanneer ze aankomen, zullen ze u worden aangeboden voor installatie, zoals eerder.

Het OTA-proces doet het bestandssysteem echter heel eenvoudig. Het maakt gewoon een grote reeks bestanden los bovenop het bestandssysteem dat je hebt. Aangezien het weet (omdat het ro zou moeten zijn) het vorige bestandssysteem, is dit gewoon een set van de bestanden die zijn gewijzigd.

Dus je gokt. Maken de veranderingen die u hebt aangebracht bijwerkingen wanneer dit gebeurt? In het algemeen, ja. In het algemeen zul je een bestand in het / bestandssysteem aangepast hebben en software hebben toegevoegd die van die verandering afhangt. Wanneer een OTA is geïnstalleerd, wordt die wijziging verwijderd en mogelijk vervangen door een conflicterende wijziging. Op dit moment is wat er daarna gebeurt onkenbaar en zeker niet getest.

In de praktijk zullen sommige apt-get-installaties grotendeels software toevoegen parallel aan de bestaande bestanden, dus zal er niet veel last van hebben van een OTA. Er zal echter zeker één bestand worden beïnvloed - apt's eigen administratie (OTA's leveren de records die zijn gebruikt bij de constructie van het ro-bestandssysteem). Dus je systeem verliest de kennis van wat er is en wat niet.

Dit is het grootste gevaar bij apt-get-upgrade. Het zal altijd worden uitgevoerd met een onjuiste database van wat er op het apparaat staat, dus het kan niet gegarandeerd worden dat het lukt. Naarmate uw toevoegingen complexer worden en het onderliggende systeem belangrijke overgangen maakt (zoals wanneer de telefoons van Utopic naar Vivid zijn gegaan), zal apt-get met de hand het verkeerde doen.

Elke OTA wordt dan een gok, totdat je een veeg uitvoert en opnieuw installeert.

  1. Je systeem zal langzaam worden verbroken - zie hierboven.

4
2018-05-21 12:08

Om "apt-get" in ubuntu-touch te kunnen gebruiken, raad ik aan om voor de veiligheid de functie "Inlezen / Uitschakelen modus lezen / schrijven" te gebruiken.

Nadat de "lees-schrijfmodus" is ingeschakeld, worden Ubuntu-systeemupgrades uitgeschakeld.

Howerver kunt u automatische 'over-the-air'-updates herstellen door de' lees-schrijfmodus 'uit te schakelen.

"Standaard is het systeem alleen-lezen. U kunt overschakelen naar de lees-schrijfmodus, hoewel dit Ubuntu-systeemupgrades uitschakelt. Het hoofddoel hiervoor is rechtstreeks het Ubuntu-systeem te ontwikkelen Dit is niet vereist voor het ontwikkelen van apps of het normaal gebruiken van het systeem Herstellen vanuit de lees-schrijfmodus is mogelijk, maar vereist opnieuw installeren van het systeem. Waarschuwing: het overschakelen van een apparaat naar de lees-schrijfmodus (en / of het herstellen van het apparaat) is een geavanceerde functie en kan leiden tot volledig gegevensverlies. een lees- en schrijfmodus voor apparaten schakelt automatische over-the-air delta-updates uit. Als u een volledige draadloze update accepteert nadat u een apparaat beschrijfbaar hebt gemaakt, kunnen wijzigingen ongedaan worden gemaakt.   "

Ten eerste, de ontwikkelaarsmodus inschakelen op uw Ubuntu-apparaat. Ga hiervoor naar Instellingen → Over dit apparaat → Ontwikkelaarsmodus. (U moet de "Vergrendelingbeveiliging" toepassen op alternatieven: "4-cijferige toegangscode"of"wachtwoordzin". Anders, met de"wip"functie, je kunt de" ontwikkelaarsmodus "niet inschakelen)

Sluit uw apparaat aan op een pc (neem aan dat dit een Ubuntu-platformomgeving is).

Gebruik adb om de verbinding weer te geven om de momenteel verbonden apparaten weer te geven:

$ adb-apparaten

Lijst van aangesloten apparaten

025d138e2f521413 apparaat

  1. Installeer phablet-tools-pakket

Zorg ervoor dat de universum-archief is ingeschakeld, dan:

$ sudo apt-get install phablet-tools

  1. Lees-schrijfmodus inschakelen:

$ phablet-config schrijfbare afbeelding

Het systeem start opnieuw op in de lees-schrijfmodus.

  1. Uitschakelen van de lees-schrijfmodus: U kunt lezen en schrijven en automatische updates via de ether uitschakelen:

$ adb shell rm /userdata/.writable_image

Om het normaal leesbeveiligde beschermde systeemgebied te herstellen naar een oorspronkelijke staat die geen wijzigingen bevat die u in de lees-schrijfmodus hebt aangebracht door het Ubuntu-systeem te installeren:

$ ubuntu-device-flash touch - kanaal = CHANNEL

bronnen: https://developer.ubuntu.com/en/start/ubuntu-for-devices/installing-ubuntu-for-devices/#install-options

Adviseert: Tot nu toe is het geen goed idee om "apt-get" te gebruiken zoals ze (Mr.Popey) zeiden:

"We testen geen apt-get-geïnstalleerde scenario's op de telefoon en als u apt-get-upgrade gebruikt, kunt u pakketten installeren die nog niet volledig zijn getest als onderdeel van op afbeeldingen gebaseerde updates"

Bron: Hoe installeer ik een .deb-bestand in Ubuntu-Touch?


10
2018-03-23 16:34Dit is een zeer compleet antwoord voor het inschakelen rw modus. Maar het geeft nog steeds geen antwoord op mijn vragen, vrees ik. - Stunts
@evergreen Hoe moet ik rennen sudo apt-get install phablet-tools voor het eerst als apt is uitgeschakeld (vanwege de alleen-lezen afbeelding) op de telefoon? - Khurshid Alam
@KhurshidAlam Dat commando moet op een andere machine worden getypt - zoals vermeld in "Uw apparaat op een pc aansluiten (neem aan dat dit een Ubuntu-platformomgeving is).". Het is gewoon om ervoor te zorgen dat je alle benodigde tools in deze omgeving hebt. - Stunts
Als u Ubuntu niet op uw pc hebt geïnstalleerd, kunt u phablet-tools van de bron maken: bazaar.launchpad.net/~phablet-team/phablet-tools/trunk/files. 1. Installeren bzr, met behulp van uw pakketbeheerder. Bijvoorbeeld op CentOS zal het zijn yum install bzr 2. Bron van phablet-tools klonen: bzr branch lp:phablet-tools 3. Ga naar phablet-tools directory: cd phablet-tools 4. Installeer ze: sudo python setup.py install  Ik hoop dat het alle CentOS-gebruikers en anderen helpt (Elementair OS, Linux Mint, Arch Linux, Tails, Debian, openSUSE, Manjaro, Fedora, Zorin, etc.) - Maxim Mazurok