Vraag Hoe u Ubuntu terug te brengen naar een vorige versie?


Ik heb zojuist een nieuwe versie van Ubuntu geïnstalleerd en ik wil deze terugzetten naar de vorige versie.

Hoe kan ik dat doen? Is dat zelfs mogelijk?


120
2018-06-21 15:19


oorsprong


Hier is er een op ubuntu wiki. - Quazi Irfan
Dit is een van de redenen waarom je echt wilt dat dit gebeurt en succesvol is: Herzien hoe we Linux-systemen samenvoegen. Opstarten van een ander besturingssysteem of vrijgeven vanuit hetzelfde bestandssysteem? Het kan een probleem uit het verleden zijn. - LiveWireBT


antwoorden:


Het downgraden van releases is tot op zekere hoogte mogelijk. Als er genoeg wordt gevochten, kan het worden gedaan (zie enkele van de andere antwoorden hier voor de technische details).

Het resultaat waar u uiteindelijk mee komt is echter niet hetzelfde als wat u had voor de upgrade. Tijdens een upgrade worden bepaalde eenrichtingswijzigingen aangebracht om nieuwe pakketten gelukkig te maken en als ze worden gedowngraded, worden die bewerkingen niet teruggedraaid. Het is onmogelijk om te garanderen dat een downgrade helemaal werkt, laat staan ​​dat deze stabiel zal zijn.

Kort gezegd, uw eenvoudigste optie is altijd een herinstallatie. Zie het niet als een hele klus, beschouw het als een mooie gelegenheid om pakketten in te korten en dingen beter te configureren.

Als je dingen in de toekomst wilt testen en je bang bent dat je problemen hebt, zorg er dan altijd voor dat je het volgende doet:

  • Test eerst de LiveCD. Als u directe hardware-problemen krijgt, moet dit u dit laten weten.
  • Maak een back-up voordat je iets doet. Ik ken iedereen en hun moeder heeft je al verteld om dit te doen, maar het is erg belangrijk als je denkt dat je problemen zult hebben. Als u uw machine niet langer dan 20 minuten niet kunt gebruiken, overweeg dan sommige tools voor het klonen van volledige schijven zoals Clonezilla dus je kunt gewoon een vorige versie van de schijf herstellen. Er zijn andere tools die vergelijkbare resultaten kunnen bieden.
  • Houd uw gegevens gescheiden. Het hebben van uw /home/ binnen dezelfde partitie als je installatie is een recept voor hoofdpijn als je constant dingen upgradet / downgrade. Duw het uit naar een andere schijf of ten minste een andere partitie, zodat wanneer je het opnieuw moet installeren, je echt alleen maar de mount hoeft in te stellen.
  • Er was een kritieke bug voor downgrading dat werd vastgesteld door het Ubuntu QA-team. Lees daarover verder, want sommige mensen zullen je aanbevelen om gewoon op een oudere CD te blijven en er een "upgrade" van te maken, maar dit is een slecht idee.

63
2018-06-21 15:37U hebt geen aparte partitie nodig, u kunt het opnieuw installeren via het kapotte systeem, zie hier: askubuntu.com/questions/247/... - Jorge Castro
De kritieke bug lijkt te zijn gerepareerd voor 12.04 (Precise). Dus dit probleem zal nog steeds van invloed zijn 11.04 en 11.10, die beide nu aan het einde van hun levensduur zijn.  Iedereen kan bevestigen? - david6
Is het mogelijk om de systeembestanden gewoon te overschrijven met de gewenste release? d.w.z. als ik 12.10 gebruik en wil teruggaan naar 12.04 of ouder, zonder iets te back-uppen, is het mogelijk om de systeembestanden te overschrijven met nieuwe installatie. - Quazi Irfan
@iamcreasy Dat is waar mijn tweede alinea over gaat. Upgrades zijn vaak transformatie. Geen van wat je beschrijft is iets dat ik zou doen zonder een back-up te maken. - Oli♦
Ik had het alleen over het overschrijven van de systeembestanden. Opnieuw installeren van het besturingssysteem zonder de hdd te formatteren. - Quazi Irfan


Er is een gezegde in mijn taal dat ruw vertaald kan worden als "Je kunt gehakt niet in vlees veranderen door de hendel van de gehaktmolen in de tegenovergestelde richting te draaien" :)

enter image description here

De upgradeprocedure is one-way - terwijl u nieuwe versies van software installeert, worden uw configuratiebestanden en instellingen aangepast door de post-installatie scripts van pakketten om een ​​nieuw formaat te gebruiken dat vereist is door nieuwe software. Kortom, er is geen tegenovergestelde procedure - om een ​​nieuwer configuratiebestand compatibel te maken met oude software.


81
2017-11-10 01:28Ik ben het daar niet mee eens, het upgraden van een systeem gaat over het vervangen van oude pakketten door nieuwe pakketten, wat een omkeerbaar proces zou moeten zijn (vervang nieuwe pakketten door oude). Er is geen inherent nodig hebben om iets te vernietigen tijdens een upgrade, het is gewoon dat de meeste systemen die we gebruiken, niet echt geven om downgraden en het niet ondersteunen (nou ja). - Georges Dupéron
@ GeorgesDupéron: je hebt gelijk, er is geen natuurkundige wet die downgrades onmogelijk zou maken, dus het is volledig mogelijk om een ​​tool te bouwen die een systeem kan upgraden / downgraden naar elke versie. Er is echter geen dergelijke tool, dus mijn antwoord staat voor de real-life Ubuntu en zijn upgrade-tools. - Sergey


Haar mogelijk op het niveau van de verpakkingshulpmiddelen (apt). Maar het resulterende systeem is mogelijk niet hetzelfde als opnieuw installeren en u kunt onderweg fouten krijgen. Dit komt omdat veel pakketten specifieke ondersteuning voor upgrades bevatten (bijvoorbeeld het verwerken van wijzigingen in configuratiebestanden) maar niet voor downgrades.

Normaliter geeft apt de voorkeur aan het installeren van de meest recente versie van een pakket. Maar je kunt dit veranderen door te pinnen: je kunt declareren dat pakketten uit de oude versie hogere prioriteit hebben dan de geïnstalleerde pakketten, zodat ze worden gedowngraded als je dat doet aptitude dist-upgrade.

Verander jouw /etc/apt/sources.list om alleen de oude release op te nemen (bewerk het bestand of gebruik uw favoriete GUI) en voer het uit aptitude update. Bewerk vervolgens /etc/apt/preferences (gedocumenteerd in de apt_preferences man pagina) en voeg de volgende regels toe (om te downgraden naar lucide):

Package: *
Pin: release v=10.04
Pin-Priority: 1001

Ren dan aptitude dist-upgrade. Elk pakket heeft een prioriteit groter dan 1000, dus elk pakket dat aanwezig is in 10.04 en op uw systeem is geïnstalleerd, wordt gedowngraded. U moet pakketten die niet in 10.04 waren handmatig verwijderen; ze zullen worden vermeld onder "Verouderde en lokaal gemaakte pakketten" in aptitude.


36
2017-09-05 16:13Dit heeft me geholpen na twee keer hardlopen do-release-upgrade (zoals de eerste oproep heeft gehangen). Dus ik kan apt-lijsten terugzetten naar de juiste release. - PeterM


Ze zeggen: "zeg nooit nooit" en "niets is onmogelijk" - beide zijn waar, maar niet in jouw geval. Ik raad u aan een back-up te maken van uw gegevens en deze opnieuw te installeren of uit te kloppen. Het systeem zou stabieler moeten worden naarmate de weken vorderden.

U kunt ook opnieuw installeren bovenop de bestaande installatie (deze houdt uw bestanden).

Probeer echter als vuistregel om te voorkomen dat u upgradet naar ontwikkelversies op productiesystemen (vooral als u geen tester / ontwikkelaar bent).


9
2018-06-21 15:30

Je kunt het handmatig doen.

Maak eerst een lijst met wat u op uw systeem hebt geïnstalleerd. U kunt dit doen door het volgende in de terminal te typen.

sudo dpkg --get-selections | grep '[[:space:]]install$' | \awk '{print $1}' > package_list

kopieer uw / home- en / etc-map naar een back-upmedium.

Installeer ubuntu 10.04 opnieuw. Herstel uw back-up (vergeet niet om de juiste premies in te stellen). Voer vervolgens het volgende uit om het programma dat u eerder had opnieuw te installeren.

cat package_list | xargs sudo apt-get install

Merk op dat u misschien wat moet opschonen van de map / etc en / home voor incompatibele instellingen.


7
2017-09-05 14:54

Daarom is het niet de bedoeling dat u uw hoofdinstallatie naar de ontwikkelversie upgrade. Als je de ontwikkelversie wilt testen, zou je dit op een aparte partitie moeten doen, zodat je weer in de stabiele release kunt opstarten als er iets misgaat.

Als u nu terug wilt naar 11.04, moet u het opnieuw installeren en handmatige partitionering kiezen. Controleer NIET het formaatvakje bij het configureren van uw partities en uw gebruikersbestanden moeten intact blijven.


5
2018-06-21 22:32

Eenvoudige methode is opstarten vanaf een CD / DVD of USB-stick van de vorige versie en Ubuntu opnieuw installeren door de bestaande installatie te overschrijven.

Vergeet niet eerst een back-up te maken: uw home om het even welke andere locatie waar je persoonlijke gegevens hebt, kunt vinden.


5
2018-02-22 18:22Maak eerst een back-up van uw bestanden;) - Achu


Roll-backs kunnen prima werken voor bepaalde pakketten afzonderlijk, maar ik zou nooit verwachten dat een grootschalige terugdraaiing van een volledige distributie u achterlaat met iets anders dan een vreselijk kapot systeem (of een systeem dat er aan de oppervlakte uitziet In orde, maar er blijven vreemde dingen bovenkomen terwijl je ontdekt dat het meer en meer kapot gaat).

APT is zo ontworpen dat roll-backs zoveel mogelijk worden vermeden en de pakketten waaruit de Ubuntu-distributie (en Debian, overigens) bestaat, zijn niet ontworpen met soepele terugdraaiingen als een ontwerpdoel.

Tenzij u betrouwbare back-ups van het hele systeem hebt, hoeft u alleen maar een back-up te maken van uw gehele homedirectory (en mogelijk ook op een afzonderlijke partitie), opnieuw te installeren vanaf de CD-image van de door u gekozen versie en te beginnen herstellen van uw gegevens uit uw thuismap (pen). Mogelijk moet u het selectief herstellen dotfiles in uw homedirectory voor als iemand die gewend is geraakt aan de nieuwe versie niet helemaal goed werkt met de oudere versie.

Voordat u dit doet, wilt u misschien uw geïnstalleerde pakketten doorlezen en opschrijven op welke u vertrouwt, zodat u ze opnieuw kunt installeren. Er zijn hulpprogramma's om een ​​back-up van uw lijst met geïnstalleerde pakketten te maken en deze te herstellen, maar ik zou dit normaal gesproken niet aanbevelen als u tussen versies gaat omdat de benodigde / bijgevoegde pakketten mogelijk zijn gewijzigd.


4
2018-05-24 06:40

Simpel gezegd: nee, dat is het niet. Sorry ... (Dit zijn de gevaren van het upgraden naar testversies!)


3
2017-09-05 11:22Als ik had gemerkt dat Ubuntu de Netbook Remix net zo afschuwelijk had als voorheen, had ik de upgrade helemaal niet gedaan. Herinstallatie is geen groot probleem, maar ik denk dat de vraag de moeite waard was om het te posten.
@Diago Gewoon uit nieuwsgierigheid is dit een complete afkeer van de nieuwe interface? Of gewoon een overtuiging dat het nog niet klaar is? - 8128
Een beetje van beiden. Ik ben gefrustreerd door het gebrek aan bruikbaarheid vanuit een niet-technisch gebruikersperspectief. Ik kan mijn weg vinden en aanvullende software installeren om functionaliteit te krijgen, maar zie niet hoe een complete beginner zal overleven. Ik geloof dat het veel meer werk nodig heeft als ze van plan zijn de deadline van oktober te halen.