Vraag Wat is het verschil tussen pakketbeheerders?


Wat zijn de verschillen tussen apt-get, aptitude, en synapticen welke is de aanbevolen keuze voor normaal dag-tot-dag pakketbeheer?

Dit is een fundamentele vraag, maar ik denk dat het goede informatie is om op de site te hebben, en bovendien ben ik relatief nieuw voor Ubuntu, dus ik zou een deskundige uitleg kunnen gebruiken.


130
2017-07-28 20:00


oorsprong


Ik heb ook mensen aangeraden tasksel te zien. Misschien kan iemand uitleggen waar deze ook goed voor is? - silvo
tasksel is voor het selecteren van specifieke taken, niet voor het installeren van J. Random Package. - lfaraone
Een [uitstekende vergelijking] [1] van apt-get en aptitude, met een speciale vermelding van mijn favoriete front-end, wajig. [1]:unix.stackexchange.com/questions/767/... - Tshepang
Voor een meer gedetailleerde vergelijking van apt-get en aptitude zie een andere vraag op deze site - Is aptitude echt beter dan apt-get? - 8128


antwoorden:


Waarschijnlijk de meest populaire pakketbeheerders zijn apt-get, aptitude, synaptic en Software Center. Er zijn andere (Linux Mint heeft een eigen, en er zijn er enkele ontworpen voor KDE), maar dit zijn degene die je het vaakst tegenkomt.

apt-get is een eenvoudige opdrachtregel tool. Het is handig als u de exacte pakketnaam weet van wat u wilt installeren en geen tijd wilt besteden aan klikken via een grafische gebruikersinterface om het te krijgen.

aanleg lijkt veel op apt-get en ik heb gehoord dat het beter gaat met gekke afhankelijkheidssituaties. Welke echt beter is, is discutabel.

synaptische is een GUI met een laag niveau. Dit is een goede keuze als u een redelijk gevorderde gebruiker bent maar niet vertrouwd bent met hulpprogramma's op de commandoregel.

Software Center is een zeer gebruikersvriendelijke gebruikersinterface op hoog niveau. Software is mooi gecategoriseerd, zodat je, als je niet precies weet welke app je wilt, snel kunt vinden wat je nodig hebt. Het Software Center valt ook op doordat het de enige pakketbeheerder in deze lijst is waarmee u commerciële applicaties kunt kopen.

dpkg is een minder gebruikte, low-level pakketbeheerstandaard voor de meeste op Debian gebaseerde systemen. In werkelijkheid zijn apt-get, aptitude, synaptic en het Ubuntu Software Center allemaal front-ends voor dpkg of apt, wat op zich een front-end is voor dpkg.

In antwoord op uw vraag, "welke is de aanbevolen keuze voor normaal dag-tot-dag pakketbeheer", zou ik zeggen dat Software Center wordt aanbevolen voor de meeste toepassingen. Maar naarmate u meer ervaring opdoet, zult u enkele van de functies van pakketbeheerders van lagere niveaus nuttig vinden.


111
2017-07-28 20:59Ik moet me afvragen wat het punt is van Synaptic op dit punt. Mensen die libs gebruiken, gebruiken de opdrachtregel en mensen die programma's willen gebruiken Software Center? - mlissner
Om eerlijk te zijn, gebruik ik Synaptic zelden meer, en op het moment dat ik geen specifieke reden kan bedenken, zou ik Synaptic gebruiken over een van de andere tools (hoewel ik dat van tijd tot tijd wel doe). Goede vraag. - mac9416
aptitude versus apt-get is niet discutabel, aptitude is een verbetering ten opzichte van apt-get en is daar perfect mee compatibel. - Mircea Chirea
Ik heb niet de kennis om erover te debatteren, maar ik heb anderen het zien bespreken. Dus voor zover ik weet is het discutabel. Wat betreft compatibiliteit, heb ik gehoord dat het het beste is om beide niet te gebruiken. Maar nogmaals, ik weet het niet. Ik laat dat voor een andere vraag. :-) - mac9416
aptitude maakt geavanceerde pakketbeheerfuncties mogelijk, zoals het vasthouden van pakketten die apt-get mist. - scottl


De Veelgestelde vragen over Debian heeft een vrij goede uitleg van de verschillende pakketbeheerders. (dpkg, apt-get, aptitude, tasksel, synaptic)


18
2017-07-28 20:07Hoewel deze link mogelijk een antwoord op de vraag is, is het beter om de essentiële delen van het antwoord hier op te nemen en de link ter referentie aan te bieden. Link-alleen antwoorden kunnen ongeldig worden als de gekoppelde pagina verandert. - Van beoordeling - Pilot6
Zeven jaar later? - lfaraone


Als een toevoeging aan het uitstekende antwoord van mac9416, Kubuntu biedt dezelfde opdrachtregelprogramma's als Ubuntu, namelijk dpkg, apt-get, en aptitude. Er zijn ook twee grafische pakketbeheerders:

Bedreven is een eenvoudige GUI voor apt-get, waarmee u de bronlijsten kunt bewerken, bladeren per categorie of op naam, hun status kunt bekijken en ze kunt installeren / verwijderen.

kpackagekit is een eenvoudige GUI voor PackageKit, een nieuw, crossdistributiepakketbeheersysteem dat gebruikt apt-get Achter de schermen. Hiermee kunt u naar programma's zoeken op basis van verschillende criteria, programma's installeren en verwijderen, routinematige upgrades uitvoeren en de bronlijsten bewerken.


13
2017-08-23 21:30KPackageKit is nu vervangen door Apper. - David your friend


Ik geef persoonlijk de voorkeur aan apt-get omdat het een opdrachtregelprogramma is. En de syntaxis voor het installeren van pakketten is heel eenvoudig:

sudo apt-get install verpakkingsnaam

Ik gebruik standaard apt-get voor het installeren en verwijderen van pakketten.

Synaptic is gebaseerd op GUI en aptitude is op tekst gebaseerd.


6
2017-07-28 20:04aptitude kan ook interactief worden gebruikt en had lange tijd functies die de meeste andere libapt-clients misten. sudo aptitude install werkt net zo goed als sudo apt-get install. sudo apitude search werkt net zo goed als sudo apt-cache search. In de toekomst is echter de neiging om te worden verwijderd. - Broam
@Broam kunt u een bron opgeven voor de claim dat Aptitude is gepland voor verwijdering? Ik googelde rond en kon daar niets over vinden. - itsadok
Het is gepland voor verwijdering in standaardinstallatie, zoals GIMP. - Broam
webupd8.org/2010/06/aptitude-removed-from-ubuntu-1010.html - Broam


Kortom, ze verschillen alleen in hoe laag ze zijn.

dpkg: zelfs geen goede pakketbeheerder, apt gebruikt het

apt-get: opdrachtregel, alleen als u de pakketnaam kent

aanleg: op tekst gebaseerd, maar gebruiksvriendelijk

synaptische: equivalent van aanleg in GUI

Software Center: voor dagelijkse gebruikers

Trouwens, dit zijn allemaal front-ends van apt (behalve dpkg), de enige pakketbeheerder op Ubuntu.


5
2017-10-31 11:54

Een andere tool die nauwelijks is genoemd is tasksel. Het wordt gebruikt voor het selecteren van specifieke taken, markeer ze voor installatie en installeer ze vervolgens (mogelijk met behulp van aptitude -- niet zeker).

Rennen tasksel --list-tasks om te kijken welke taken beschikbaar zijn.


1
2018-01-18 17:36Dat werd eigenlijk genoemd in de opmerkingen over de vraag. - David Z
@david Ik heb die vermelding gezien, maar opmerkingen zijn van de 2e klas. - Tshepang


Een belangrijk verschil tussen aptitude en apt-get dat hierboven is opgemerkt, is dat aptitude, in tegenstelling tot apt-get, biedt verschillende opties voor het geval er een clash voor afhankelijkheid is. apt-get zal gewoon falen. aptitude is om die reden veel flexibeler en veelzijdiger. Ik heb nog nooit een GUI-pakketbeheerder gebruikt, ik weet niet hoe Synaptic en anderen met dergelijke situaties omgaan.


1
2017-07-28 10:59