Vraag Is het ok om ~ / .cache te verwijderen?


Wanneer ik de analysator voor schijfgebruik gebruik en mijn thuismap scant, verschijnt de cache altijd met een behoorlijk aantal dingen erin. Zou het goed zijn voor mij om de inhoud van deze map te verwijderen of zou het iets beschadigen?


132
2018-02-06 23:53


oorsprong


Mijn .cache was 11G - cmcginty
Mogelijke dubbele overlapping van: superuser.com/questions/366771/... - Ciro Santilli 新疆改造中心 六四事件 法轮功


antwoorden:


Om de vraag te beantwoorden, IMO kun je alles verwijderen .cache zonder nadelige gevolgen op de lange termijn.

Als jouw .cache wordt groot, het is misschien beter om naar de inhoud te kijken en te bepalen welke applicatie de app groot maakt en een slecht werkende applicatie opnieuw te configureren (in plaats van gewoon te verwijderen .cache wanneer het te groot wordt).

Een andere map die veel ruimte in beslag kan nemen (en / of een genant stukje bewijsmateriaal kan opslaan) is de .thumbs directory. Veel bestanden in .thumbs lijken duplicaten te zijn.

Reinigen (let gewoon op met de -rf vlag en andere mappen;)

rm -rf ~/.thumbs/*

Wanneer u nieuw bent bij Ubuntu / Linux, is het moeilijk om te weten wat u wel en niet kunt verwijderen in uw homedirectory. Voor het grootste deel kunt u bijna alles in uw thuismap, programma's of applicaties die dit vereisen verwijderen .cache (of andere puntbestanden zoals .local) zal ze opnieuw creëren.

Meestal verliest u in het slechtste geval aangepaste configuraties, maar geen echte schade aan het systeem.

Ik zou je niet adviseren om een ​​gewoonte te beginnen om dingen die je niet begrijpt in je homedirectory te verwijderen, een back-up te maken of een testaccount te gebruiken. Als u twijfelt, is het veilig om een ​​back-up te maken of het bestand te verplaatsen.

mv .cache .cache_backup

U kunt zo nodig herstellen via back-up.

Begin NOOIT met het verwijderen van dingen die u niet begrijpt buiten uw homedirectory.


70
2017-09-28 21:20Ik word echt nerveus over elk commando dat begint rm -rf, dus ik zou het aanraden om te gebruiken gvfs-trash ~/.thumbs in plaats daarvan - wjandrea
Ik vraag me af waarom ik krijg geen toestemming op ./dconf (met du -sh .)? Al gelezen deze. - Pablo Bianchi


Het is over het algemeen veilig om het te verwijderen. U wilt mogelijk alle grafische toepassingen sluiten (bijvoorbeeld banshee, rhythmbox, vlc, software-center, ..) om verwarring te voorkomen tussen de programma's die toegang hebben tot de cache (waar is mijn bestand ineens uitgevallen?).

Het kan gemakkelijk een grootte van 100+ MB hebben, dus als je schijfruimte wilt vrijmaken, doe het dan.

Zoals al aangegeven door BretD en Dylan McCall, het type bestanden zijn gedeeltelijke downloads, browsercache, mediabestanden zoals pictogrammen, enz., gebruikt om toekomstige toegang tot dezelfde bestanden te versnellen.

Een ander ding om in gedachten te houden: het verwijderen van een applicatie verwijdert niet noodzakelijkerwijs de betreffende map ~ / .cache / removed_prog; in dit geval nemen die bestanden slechts ruimte in en worden ze niet gebruikt. Die kunnen zeker worden verwijderd.


30
2017-09-28 20:54Als u ~ / .cache wilt wissen, kunt u dit het beste in één keer wissen (zodat u geen enkele toepassing door een inconsistente / gedeeltelijke status verwart) en vervolgens onmiddellijk opnieuw opstarten (voor het geval een toepassing bestanden gebruikt in ~ / .cache draait nog steeds op de achtergrond). - thomasrutter


Ik ontdekte net dat mijn back-upschijf vol zat met spullen van .cache (ik vermoed dat applicaties hun eigen cache opschonen, maar ik verwijder geen back-ups, dus het wordt enorm). Dus ik sluit .cache uit van mijn back-uplijst, maar ik heb gemerkt dat .cache dingen uit TEN YEARS AGO heeft, software die ik was vergeten die ik ooit heb gebruikt!

Hiermee wordt alles in uw .cache verwijderd dat voor het laatst meer dan een jaar geleden werd geopend

find ~/.cache/ -type f -atime +365 -delete

Als je nerveus bent over het uitvoeren van het programma, laat dit je zien wat er wordt verwijderd:

find ~/.cache/ -depth -type f -atime +365 

Ik gebruik hiervoor 'toegangstijd', je kunt ook 'creatietijd' proberen door -ctime te gebruiken (hoewel ik veel cachebestanden heb gevonden die al jaren oud zijn maar nog steeds toegankelijk zijn). Dank aan @ n33rma voor de bewerkings suggestie.


13
2018-02-11 03:51Precies mijn probleem ook! Mijn dagelijkse back-ups waren consistent ~ 1,7 GB. Nu heb ik verwijderd ~/.cache, ze zijn slechts ~ 0,1 GB! Goede suggestie re: de -atime vlag ook. Wat ik doe, is een soortgelijk zoekcommando in mijn crontab, ook voor mijn /tmp/ map; ik gebruik -atime +1 zonder problemen. - Geremia
probleem: du ~ / .cache | sorteer -n om sorteren op dir formaat te zien - Scott Stensland


Ik zou aanraden om het niet te verwijderen. Ik ben geen Linux-expert (hoewel ik hoop dat te zijn!) En ken niet de details van de structuur van het bestandssysteem, maar je kunt onderzoeken wat er precies in de map staat door in je thuismap te gaan en ctrl + h te gebruiken om te laten zien verborgen mappen. Je kunt dan in de .cache-map gaan en zien wat erin staat.

Alleen al door een snelle blik op mijn systeem weet ik dat Banshee albumhoezen opslaat in de cachemap (weet niet precies waarom), chrome heeft gegevens in de cachemap, veel programma's houden logboeken bij in de map .cache en andere stuff.

Ik weet niet zeker of deze bestanden er allemaal gewoon tijdelijk zijn voor doeleinden van snelheidsverhoging (zoals browsercache) of dat deze "cache" bestanden bevat voor een ander doel (omdat de snelheidsverhoging van de browsercache leidt tot het tegengaan van overmatig gebruik van bandbreedte door - toegang tot bestanden op een server, terwijl er geen waarneembaar verschil in r / w-tijden voor een andere bestandslocatie op de harde schijf zou moeten zijn).

Ik hoop dat iemand hier meer over weet dan ik en een beter antwoord kan geven.


7
2018-02-07 00:18Ja, ik ben het ermee eens dat het geen goed idee is om te verwijderen .cache. Gebruik indien mogelijk het programma dat de betreffende map maakt. Het verwijderen van de cache van Chrome, bijvoorbeeld, gebeurt bij voorkeur via Chrome. Als een programma geen zichtbare manier biedt om zijn cache te beheren, kan het veiliger zijn om het alleen te laten tenzij men het echt weet.
Nog een ding dat je zou kunnen overwegen als je het gebruik van de terminal en het typen van commando's niet leuk vindt, is dit: du ~/.cache > cachefolders_size. Wat het doet, is om je een lijst met maten van elke map in te geven .cache. U kunt de informatie uit het gegenereerde bestand in een spreadsheet plakken en vervolgens naar wens sorteren. Ik heb erover gelezen hier.
Het idee van .cache is dat het is deletable (zie standards.freedesktop.org/basedir-spec/basedir-spec-latest.html). Applicaties mogen er niet van afhankelijk zijn en ik heb echt nooit gemerkt dat een applicatie het verkeerd doet. Banshee is inderdaad een grappige zaak, maar het is een geweldig voorbeeld: BretD heeft gelijk dat je waarschijnlijk niet al je cachegeheugen wilt verwijderen, omdat het over het algemeen daar voor een goede reden is. Het duurt lang voor Banshee om albumhoezen te maken. Het kan het opnieuw doen, maar het zal er in de tussentijd lelijk uitzien. - Dylan McCall
@ vasa1 of u kunt een GUI-gebaseerde schijfgebruiksanalysator gebruiken. I denk baobabboom, zou beschikbaar moeten zijn op Ubuntu (ik gebruik het in Debian) - Alois Mahdal
@DylanMcCall Die link naar de standaard maakt uw opmerking nuttiger dan alle andere antwoorden. Als je die opmerking als een antwoord had geformuleerd, zou ik het hebben overgedaan. - Parthian Shot


Ik gebruik Debian. Open gewoon je thuismap. Maak het om verborgen bestanden te tonen. Je ziet .cache in de map. Open het en verwijder alle bestanden die je niet nodig hebt. Soms kan malware zich in de .cache nestelen en uw toepassing onregelmatig laten draaien. Het zal geen schade toebrengen aan je Debian / Ubuntu-systeem, maar het kan lijken alsof er iets mis is met je systeem als je een nieuweling bent. Als u zoiets vindt, moet u alle toepassingen stoppen, de inhoud van de cache verwijderen en vervolgens uw toepassingen opnieuw opstarten.


0
2017-12-30 05:51Kun je dit antwoord authentieker maken? - Ten-Coin