Vraag Veiligheid van Dual Boot


Ik heb een laptop met zowel Windows 7 als Ubuntu met een gedeelde schijf (dus ik kan bestanden delen tussen de besturingssystemen).

Ik gebruik Windows 7 wanneer ik een speciaal programma wil gebruiken. Ik hou ervan Ubuntu light te houden en ik gebruik het alleen voor surfen op internet en inloggen op mijn accounts.

Als ik een schaduwprogramma download op Windows 7, kan het dan de Ubuntu-partitie infecteren?


4
2017-12-02 08:36


oorsprong
antwoorden:


Over het algemeen kan malware gericht op Windows-systemen geen systemen van een ander type infecteren dan Linux. Verder is Windows niet in staat om toegang te krijgen tot of zelfs te detecteren ext4 (en soortgelijke) bestandssystemen, die worden gebruikt door Ubuntu, zonder dat speciale stuurprogramma's zijn geïnstalleerd, dus voor Windows ziet uw Ubuntu-partitie er ongebruikt / ongeformatteerd uit.

Hoewel dit kan lezen alsof uw Ubuntu-installatie met dubbele boomstronk 100% veilig is voor beschadiging door Windows- of Windows-toepassingen (inclusief malware), maar dit is helaas niet het geval.

We hebben gezegd dat Windows geen toegang heeft tot het bestandssysteem van de Ubuntu-partitie, maar het kan heel goed toegang krijgen tot de onbewerkte partitie (en het zelf opmaken of overschrijven) of de partitietabel (en de partitie verwijderen of verplaatsen / van grootte veranderen, waardoor deze wordt vernietigd ook). En wat Windows ook kan doen, kan een goed genoeg malware-programma ook doen.

Ook beweerde ik dat Windows-applicaties niet bruikbaar zijn op Ubuntu, zodat als zo'n malware op je bestandssysteem kon terechtkomen, je het niet per ongeluk met Ubuntu zou kunnen uitvoeren. Dit geldt voor gecompileerde binaries ("exe" / PE-bestanden op Windows - in tegenstelling tot voornamelijk ELF-bestanden op Linux, maar geen bestandsnaamextensie nodig), die meestal platformafhankelijk zijn. Er zijn echter ook platformonafhankelijke uitvoerbare bestanden en vooral scripts (Python, Java, ...) die op beide systeemtypen kunnen worden uitgevoerd of geïnterpreteerd. Hetzelfde geldt voor malware die is ingesloten in documenten zoals PDF-bestanden.

Dus tot slot: er is geen 100% veiligheid. Ik vermoed dat 99% van alle virussen die je op je Windows-systeem kunt krijgen, geen kwaad kunnen doen aan je Ubuntu-installatie, maar er is nog steeds 1% over. Maak regelmatig back-ups en niets moet je zorgen kunnen maken.


5
2017-12-02 09:37Als u Windows 7 of nieuwer gebruikt, heeft het schaduwprogramma hiervoor beheerdersrechten nodig. - Stig Hemmer
@StigHemmer ... wat niet onmogelijk of moeilijk is, als malware programmer's skills >> user's caution. - Byte Commander


Als algemene regel: ja, het zou kunnen.

Dit komt omdat, per definitie, wanneer u een stukje "malware" downloadt, u niet echt weet wat het doet. Het heeft (op laag niveau) toegang tot de schijf, dus het kan dingen doen met je linux-installatie, zelfs als het niet is gemount, en het gebruikt een ander bestandssysteem.

Als uw linux-installatie volledige volumevercijfering heeft, dan is het misschien veiliger omdat alles gecodeerd is. De malware kan het echter beschadigen. Het kan ook zichzelf aansluiten op de bootdirectory (die niet is versleuteld) en vervolgens wachten totdat u Ubuntu start.

Dit alles is hoogst onwaarschijnlijk, omdat het een malware vereist die specifiek op Ubuntu is gericht. Maar ... wie weet misschien ??


2
2017-12-02 08:44Als u Windows 7 of nieuwer gebruikt, heeft de malware hier beheerdersrechten voor nodig. - Stig Hemmer


Om te beginnen: Windows kan niet eens standaard een ext bestandssysteem aankoppelen, dus de kans dat Windows toegang krijgt tot je Ubuntu-partitie is zeer onwaarschijnlijk en een Windows-virus dat een Linux-machine op een andere schijf of partitie infecteert is nog steeds erg onwaarschijnlijk .

Windows-virussen hebben geen invloed op een Linux-besturingssysteem, dus u hoeft zich geen zorgen te maken.

Naar mijn mening

  • Windows-virussen draaien op Windows en kunnen niets anders anders infecteren dan Windows.
  • Linux-virussen draaien op Linux en kunnen niets anders infecteren dan Linux.

0
2017-12-02 08:52