Vraag Wordt een NVIDIA GeForce met Optimus Technology ondersteund door Ubuntu?


Ik overweeg de aanschaf van een Dell XPS 15-laptop. De laptop heeft een Nvidia 420m-kaart die met Linux zou moeten werken, maar ik blijf lezen dat de Nvidia Optimus-technologie niet wordt ondersteund door Linux. Ik ben niet echt geïnteresseerd in het overschakelen van Nvidia naar Intel om stroom te besparen, maar moet weten dat de Nvidia-kaart inderdaad werkt als ik Ubuntu heb geïnstalleerd.

Als iemand ervaring heeft met het gebruik van een Nvidia-kaart met Optimus-technologie of nog beter de exacte laptop in kwestie (Dell XPS 15 met 1GB NVIDIA GeForce GT 420M) zou dat geweldig zijn.

Een groot probleem dat mensen weerhoudt van het adopteren van Linux is dit soort hardwareprobleem. Ik ben een Ubuntu-gebruiker en supporter op de lange termijn die het zich niet kan veroorloven om een ​​fout te maken bij een dergelijke aankoop. Ik wil geen £ 500 + uitgeven om te ontdekken dat ik geen grafische versnelling heb omdat Windows 7 geen optie is.


168
2018-04-25 10:32


oorsprong


Dingen kunnen een beetje verbeteren, aangezien er een blauwdruk is voor ondersteuning van hybride grafische afbeeldingen: blueprints.launchpad.net/ubuntu/+spec/desktop-p-hybrid-graphics Maar ik zou niet verwachten dat deze volledig wordt ondersteund op het niveau dat wordt ondersteund in Windows. - 719016
Hier is een live demo-overzicht: youtube.com/watch?v=6ki7PLcXo00 - Vitaliy Kulikov
CUDA werkt heel goed met hommel. Ik gebruik GPU-rendering in Blender.
"Een groot probleem dat mensen weerhoudt van het adopteren van Linux is dit soort hardwareprobleem." Voor herhaling vatbaar. - sequoia mcdowell
Zou dit werken? phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTM0NzE - MiJyn


antwoorden:


Zelfs als de Ondersteunde producten op de downloadpagina van het stuurprogramma zegt dat GT420M wordt ondersteund, de Optimus-varianten zijn dat niet ondersteund. Op het tabblad Extra informatie:

Sommige ontwerpen met ondersteunde GPU's zijn mogelijk niet compatibel met de Nvidia Linux-driver: met name notebook- en all-in-one-desktopontwerpen met schakelbare (hybride) of Optimus-afbeeldingen zullen niet werken als middelen om de geïntegreerde grafische kaart in hardware uit te schakelen niet beschikbaar zijn .

Dit Optimus-ontwerp betekent dat de discrete Nvidia-kaart is aangesloten op de geïntegreerde Intel GPU en dat deze helemaal niet op een monitor is aangesloten. Sommige hybride grafische laptops laten je nog steeds de Nvidia-kaart in het BIOS kiezen, maar de meeste moderne Optimus-laptops hebben deze optie niet.

Ik spreek uit ervaring, ik heb een GT425M gecombineerd met een i5-460M-processor. Als er geen BIOS- of hardware-instelling is voor het in- / uitschakelen van de kaart, gooit u uw geld weg. De XPS 15-familie lijkt geen van deze functies te hebben. Hoewel u de Intel grafische kaart kunt gebruiken, wilt u misschien ook de Nvidia-kaart gebruiken omdat u ervoor hebt betaald, wat momenteel niet direct mogelijk is.

Je kunt beter een andere laptop zoeken zonder Optimus. Optimus is crap en Nvidia weigert om betere ondersteuning voor Linux te bieden. Als u avontuurlijk bent en een dergelijke notebook koopt, bezoekt u de Linux Hybrid Graphics-blog en abonneer je op zijn Launchpad-mailinglijst. Bezoek hun wiki voor verschillende manieren om zo'n kaart (hopelijk) te krijgen. Eén methode wordt genoemd Hommel waarmee u programma's kunt weergeven op uw nvidia-kaart. Ik adviseer het momenteel over andere oplossingen (openbaarmaking: ik ben een ontwikkelaar ervan).

Ubuntu 12.10 Quantal wordt met de eerste bits geleverd voor echte ondersteuning voor hybride grafische laptops, genaamd PRIME. Dit is zeer experimenteel en in ontwikkeling en waarschijnlijk niet stabiel genoeg voor veel mensen. Alleen de open-source grafische stuurprogramma's ondersteunen dit echter Nvidia kan in de toekomst ook ondersteuning vrijgeven als het niet te veel werk voor hen is. Deze pagina houdt hybride grafische ondersteuning bij voor Quantal, dit zijn de blauwdrukken voor Raring.

Als u de driver van nvidia.com hebt geïnstalleerd

U hebt een grote fout gemaakt door de stuurprogramma's te installeren direct van nvidia.com. Als u nieuwere stuurprogramma's wilt, voegt u de ubuntu-x-swat/x-updates PPA omdat deze de nvidia-stuurprogramma's zodanig zullen installeren dat uw Optimus-systeem niet sterft.

Na het installeren van de nvidia-driver van nvidia.com, kunt u mogelijk verlies van alle grafische effecten, zwart scherm of zeer trage grafische prestaties ervaren. Instructies voor verwijdering:

 1. Start op herstelmodus door ingedrukt te houden Verschuiving voor het opstarten en kiezen voor de hersteloptie
 2. Kies in het volgende menu voor netroot.
 3. Verwijder nvidia:

  nvidia-uninstall
  
 4. Verwijder het configuratiebestand dat door nvidia is gegenereerd, indien van toepassing:

  rm /etc/X11/xorg.conf
  
 5. Installeer het Mesa-pakket opnieuw voor GL:

  apt-get --reinstall install libgl1-mesa-glx
  
 6. Wanneer u klaar bent, start u opnieuw op met:

  reboot
  

Installatie-instructies voor Bumblebee

Als je eerder Bumblebee of Ironhide hebt geïnstalleerd, controleer dan de instructies op http://wiki.bumblebee-project.org/Upgrading-on-Ubuntu

Sinds Bumblebee versie 3.0 "Tumbleweed" kan het de Nvidia-kaart op een veilige manier uitschakelen om energie besparen (persbericht). U kunt ook programma's uitvoeren met behulp van de discrete kaart voor betere prestaties. Installatie instructies:

 1. Schakel de universe en multiverse repository in voor de Nvidia-stuurprogramma. 1. (optioneel voor 13.10 Saucy) Voeg een PPA toe met recente stuurprogramma's, want degene in de repositories is mogelijk verouderd:

  sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
  
 2. (voor 13.04 Raring en eerder, niet nodig voor Saucy en later) Voeg de Stable Bumblebee Releases PPA toe:

  sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
  sudo apt-get update
  
 3. Installeer Bumblebee met behulp van de eigen Nvidia-driver:

  sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia linux-headers-generic
  
 4. Start opnieuw op of log opnieuw in om de groepswijzigingen toe te passen

Als u nu een programma op de nvidia-kaart wilt uitvoeren, gebruikt u de optirun programma:

optirun firefox &

Als u alleen geïnteresseerd bent in energiebesparing, vervangt u de laatste opdracht in stap 4 door:

sudo apt-get install --no-install-recommends bumblebee linux-headers-generic

Op een later tijdstip kunt u NVIDIA nog steeds gebruiken door het te installeren bumblebee-nvidia. Als u een 32-bits programma wilt gebruiken, kunt u nog steeds de vereiste bibliotheken installeren met sudo apt-get install virtualgl-libs-ia32. U hebben om linux-headers-generic toe te voegen, anders de energiebesparende module bbswitch kan niet worden gebouwd.

In plaats van virtualgl kun je het ook proberen primus om betere prestaties te bereiken. De pakketnaam is primus en je kunt gebruiken:

primusrun glxgears
# alternative that is nearly the same:
optirun -b primus glxgears

(opmerking: lees alstublieft voordat u vraagt ​​naar een limiet van 60 fps zijn veelgestelde vragen.)

Zie ook https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee

Opmerkingen:

 • Gebruik makend van acpi_call handmatig is verouderd. Standaard zal het de opschorting niet overleven.
 • Gebruik niet ppa:mj-casalogic/bumblebee of de MrMEEE / hommel-Oude en verlaten git, het wordt niet meer onderhouden en bevat veel fouten.
 • Martin Juhl vertrok de originele Bumblebee naar Ironhide, maar naar mijn mening moest deze niet worden gebruikt omdat de ontwerpfouten van de originele Bumblebee nog steeds aanwezig zijn en de functies voor "energiebeheer" niet stabiel zijn (de verkeerde methoden, _ON en _OFF, worden gebruikt ). De installatie is nog steeds een puinhoop, uw installatie kan worden verbroken na het verwijderen.

Als u de nvidia-kaart of Bumblebee niet wilt gebruiken

Als u per ongeluk de nvidia-driver hebt geïnstalleerd (bijvoorbeeld met de jockey), hebt u twee keuzes:

 • Maak de installatie van het stuurprogramma ongedaan (pakket nvidia-current)
 • Stel de standaard OpenGL-bibliotheken in zoals beschreven in dit bugreport

158
2018-01-21 03:33@JorgeCastro Bumblebee is alleen nodig als u de nvidia-kaart wilt gebruiken. Als u het nvidia-stuurprogramma niet installeert, functioneert de Intel-kaart goed. - Lekensteyn
@JorgeCastro Dat klopt, er is geen verdere actie nodig om een ​​werkende grafische desktop te hebben. Vertel mensen gewoon dat ze de nvidia-driver niet moeten installeren. Als ze dat al hadden gedaan, zouden ze het moeten verwijderen. - Lekensteyn
Hoe zit het met het energieverbruik? Is Bumblebee niet in staat om de inactieve (Nvidia) GPU uit te schakelen? AFAIK, het zal nog steeds actief zijn en kracht zuigen als je de "just ignore Jockey" -route volgt (waardoor mensen tenminste met hun systemen kunnen werken, dus dat is niet slecht :)). - htorque
@htorque Bumblebee kan kaarten aan- / uitzetten, maar dat is een experimentele functie die vereist dat je de werkende oproepen kent. Als je twitter hebt, volg me dan (Lekensteyn) of Team_Bumblebee om op de hoogte te worden gesteld wanneer Bumblebee eindelijk een geautomatiseerde manier heeft om de juiste oproepen te detecteren. - Lekensteyn
@htorque Met Bumblebee 3.0 kan de kaart nu worden uitgeschakeld via bbswitch. - Lekensteyn


Update vanaf Ubuntu 12.10:

Alle stukjes van de grafische stapel die nodig waren om hybride grafische afbeeldingen te ondersteunen, haalden het naar 12.10; de Quantal Quetzal heeft de infrastructuur om te ondersteunen voor hybride grafische afbeeldingen - zowel om het beeldscherm uit te breiden wanneer de externe monitors alleen door de discrete chip kunnen worden aangestuurd, en om applicaties op de discrete chip uit te voeren en ze op de geïntegreerde GPU weer te geven.

Er zijn echter twee voorbehouden, één grote, één minder belangrijke.

De kleine waarschuwing is dat er geen GUI-ondersteuning is - er is geen voor de hand liggende manier om een ​​toepassing op de afzonderlijke GPU uit te voeren. U kunt dit doen door de DRI_PRIME=1 omgevingsvariabele voordat een toepassing wordt gestart.

Het belangrijkste voorbehoud is dat dit alleen geldt voor de gratis chauffeurs - nouveau, radeon, en intel. Nvidia heeft nu interesse getoond in het ondersteunen van hybride grafische afbeeldingen op linux, maar de dma-buf kernelsymbolen die ze moeten gebruiken, zijn gemarkeerd als GPL, die ze niet zullen gebruiken.

Bovendien heeft de hybride ondersteuning alleen lichte testen gezien en er zijn nog steeds stukken die moeten worden geïmplementeerd, zoals synchronisatie tussen GPU's om scheuren te voorkomen.

Status vanaf Ubuntu 12.04 LTS:

De officiële positie van nVidia is dat ze niet van plan zijn om Optimus op Linux te ondersteunen - onze grafische stack is ontworpen met de veronderstelling dat slechts één kaart een bepaald scherm bestuurt, en het is niet gemakkelijk om rond te werken.

Dave Airlie heeft veel werk verzet om dit in de X-server en kernel op te lossen, en dat zal waarschijnlijk worden gerebased op de drm-buf werk dat voornamelijk via Linaro uit de ARM-wereld komt. Zodra dit allemaal draait, wat zes maanden tot een jaar lijkt te duren, is het mogelijk om hybride afbeeldingen correct te maken. Op dat moment nVidia macht heroverwegen ondersteunen van Optimus op Linux, want het zal niet langer een enorme technische puinhoop zijn om te implementeren¹.

In termen van ondersteuning van hybride grafische afbeeldingen nu, de Hommel project doet iets in die richting. Het draait in wezen een tweede X-server op de nVidia-kaart en kopieert over de uitvoer van de weergave. Dit is niet zo slecht als het misschien klinkt - dat is eigenlijk wat de nVidia-kaart ook onder Windows 7 doet, alleen met een klein beetje hardware-ondersteuning.

Het Ubuntu X-team is niet van plan om Bumblebee of Ironhide (een vork van Bumblebee) te ondersteunen.

Als uw systeem een ​​BIOS-optie heeft om te schakelen tussen de Intel- en nVidia-kaarten, kunt u er tussen kiezen.

Als uw systeem een ​​hardware mux heeft - dus zowel de nVidia- als de Intel GPU's zijn aangesloten op de uitgangen - en vga_swicheroo werkt, kunt u die interface gebruiken om tussen deze uitgangen te schakelen, maar alleen als u de open-source stuurprogramma's gebruikt. Voor 12.04 zijn we van plan om ervoor te zorgen dat de ongebruikte GPU in dit geval wordt uitgeschakeld, wat de levensduur van de batterij zou moeten verbeteren.

Als uw systeem geen BIOS-optie heeft en geen hardware mux heeft die vga_switcheroo weet te besturen, dan zal uw nVidia-kaart niet bruikbaar zijn op 12.04.

¹: AMD's fglrx stuurprogramma heeft enige ondersteuning voor hybride grafische afbeeldingen. Het lijkt dit te doen door te doen alsof het een X-server is en het Intel-stuurprogramma zelf te laden. Dit is geen schone oplossing.


41
2018-06-26 08:06Ik denk dat een jaar voor PRIME (het werk van Dave) nog altijd optimistisch is en twee jaar realistischer. Technologieën zoals Optimus zijn volledige softwareoplossingen, de hardware biedt geen ondersteuning, zelfs niet onder Windows 7. Hoewel Bumblebee geen perfecte oplossing is, voegt versie 3.0 standaard energiebesparing toe. Meer daarover in askubuntu.com/a/36936/6969 - Lekensteyn
Optimus is niet een volledige softwareoplossing; de nVidia GPU heeft wat hardware om te helpen (wat het nouveau-project de PCOPY-engine noemt), hoewel dat slechts een prestatie-optimalisatie is. Ik denk natuurlijk niet dat dit een jaar is te onwaarschijnlijk voor PRIME. Optimus is eigenlijk niet veel geavanceerder dan kopiëren van VRAM. Het is vooral het ontwerp van de X-server dat het moeilijk heeft gemaakt. - RAOF
Dat glipte uit mijn gedachten. Mijn punt was dat de overstapfunctionaliteit volledig is geïmplementeerd in software en dat de hardware daar niet toe helpt ("muxless") - Lekensteyn
Rechts. Dat is helemaal waar. Mijn punt was een beetje een muggenkrab; de hardware is puur een optimalisatie. - RAOF
Bedankt voor je update voor 12.10, RAOF, maar kun je een beetje uitleg geven over de ondersteuning van de laatste Ubuntu? Ik gebruik Nvidia Optimus en zie bijvoorbeeld niets om toegang te krijgen tot een DVI-poort die is aangesloten op de Nvidia-chipset. - Ken Kinder


Je laptop is nvidia - optimus ingeschakeld. Het is een dubbele grafische configuratie om stroom te sparen. Momenteel biedt nvidia geen enkele ondersteuning voor deze technologie in Linux. Dus in linux zijn beide grafische kaarten waar naartoe hoog batterijverbruik en oververhitting. Lees voor meer informatie de onderstaande links.

In optimus tech is de intel-grafische weergave altijd ingeschakeld. Wanneer u GT540M gebruikt, worden afbeeldingen die zijn gegenereerd door GT540M actueel getransporteerd via de intel grphics-kaart.

opties beschikbaar in linux

Schakel nvidia GT540M uit en gebruik alleen intel. Gebruik Nvidia-kaart met speciale opdracht alleen wanneer nodig. Also never install nvidia-drivers alone.

Instructie voor installatie Hommel om de discrete GPU uit te schakelen en alleen in te schakelen als dat nodig is

 1. Typ het volgende in terminal,

  sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
  

  dan

  sudo apt-get update
  
 2. Om Bumblebee te installeren met behulp van de eigen NVidia-driver:

  sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia linux-headers-generic
  
 3. Reboot.


Als u alleen de nvidia-kaart wilt uitschakelen, hoeft u de volgende zaken niet te leren

Gebruik instructie:

Als u een programma met een nvidia-kaart wilt uitvoeren, gebruikt u optirun commando voorafgegaan in terminal. Graag rennen glxspheres met nvidia-kaarttype. Er bestaat echter ook een gui-methode.

optirun glxspheres

Om firefox type uit te voeren:

optirun firefox &

Notitie: Als u 32-bits programma's zoals Wine wilt uitvoeren en Ubuntu 11.10 Oneiric of hoger wilt gebruiken, installeert u 32-bits bibliotheken met:

sudo apt-get install virtualgl-libs:i386 libgl1-mesa-glx:i386 libc6:i386

Gelinkte vragen:

Kan de nvidia-kaart / driver niet gebruiken op een optimus-notebook


13
2018-04-26 14:56Hallo Web-E Ik probeerde de commando's die je me vertelde in terminal te zetten toen ik sudo apt-get installeer hommel hommel-nvidia, ik heb mohamed @ mohamed-Aspire-3830TG: ~ $ sudo apt-get install hommel hommel -nvidiaLees pakketlijsten ... Klaar Gebouw afhankelijkheidsboom Leesstatus lezen ... Gereed E: Kon pakkethommel niet vinden E: Kon pakket bumblebee-nvidia niet vinden, weet niet zeker wat dit betekent. - Mohamed Ahmed
Ik neem aan dat je de 2e stap hebt overgeslagen sudo apt-get update . Laat het eerst lopen. Probeer het dan opnieuw. Als het weer mislukt. Laat het me weten - Web-E


NVIDIA Optimus is niet op welke manier dan ook ondersteund op huidige Unix-platforms.

Dit is specifiek voor elk laptop (mobiel) op NVIDIA gebaseerd systeem dat OPTIMUS in zijn specificatielijst vermeldt. U kunt de NVIDIA-afbeeldingen in uw Ubuntu zelfs niet gebruiken. U zult moeten werken met de geïntegreerde Intel Graphics-stuurprogramma's (voor zover ze worden ondersteund voor uw platform - Sandy Bridge-ondersteuning is nog steeds zwak).

Opgemerkt moet worden dat Optimus anders is dan het oudere vermogen om te schakelen tussen de geïntegreerde (meestal Intel) en discrete (NVIDIA, ATI) grafische systemen. Met Optimus is het geïntegreerde grafische pad altijd in gebruik en kunt u (aanvullend) de afzonderlijke grafische afbeeldingen indien nodig inschakelen - dit behoefte aan Windows 7 op dit moment (afaik, werkt ook niet op Vista).

Hier zijn enkele verwijzingen om hier snel op in te spelen.

 1. UbuntuForums: nVidia Optimus en Ubuntu uitgelegd 
 2. Phoronix: Zal NVIDIA Optimus onvermijdelijk tot Linux komen?
  Geplaatst door Michael Larabel op 25 april 2011 

hint: ik gebruik een XPS 15 L502x met de 525M Optimus discrete grafische weergave.  


Bijwerken: Dit is een citaat uit de NVIDIA-stuurprogramma's 270.06 pagina in de Additional Information tab.

Sommige ontwerpen met ondersteunde GPU's zijn mogelijk niet compatibel met de NVIDIA Linux-driver: met name notebook- en all-in-one-desktopontwerpen met schakelbare (hybride) of Optimus-graphics zullen niet werken als middelen om de geïntegreerde grafische kaart in hardware uit te schakelen niet beschikbaar zijn .

Nu weet u waar u op moet letten in uw nieuwe op NVIDIA gebaseerde laptopspecificaties als u de NVIDIA vanuit Linux wilt gebruiken.


Update: Kijk naar de Bumblebee-Project.
Start vanaf de README er.


9
2017-11-22 18:48

Momenteel is dat zo Hommel ter ondersteuning van nVidia Optimus.

Ik heb een Dell Latitude E6520 met Intel Core i5 (met ingebouwde Intel-graphics) en een nVidia 420M grafische kaart. U kunt een programma uitvoeren met optirun (type optirun programname in een terminal om te starten programname) en dan kan het de nVidia-afbeeldingen gebruiken.

Ik heb het niet geprobeerd met CUDA-programma's.


4
2017-09-01 02:57

Nvidia-stuurprogramma's zullen niet werken omdat Dell geen BIOS-optie heeft om een ​​grafische kaart te selecteren. Probeer een stabiele vrijlating van de hommel. Het werkte gisteren voor mij op een Dell l502x (525M-kaart) en ik verifieerde na meerdere keren opnieuw opstarten. Standaard zou Intel worden gebruikt, maar u kunt dan toepassingen gebruiken met NVIDIA op commando optirun. Ook moet je hommel opnieuw opstarten na het opstarten.


2
2017-10-18 01:59

Ik denk dat NVidia Optimus prima werkt met Ironhide op zowel 11.10 als 11.04. Ik denk dat elk advies om een ​​Optimus-laptop niet te kopen pedant en overheersend is. Wie moet een grafisch monster uitvoeren op een Linux-laptop 24x7? De Intel GPU is veel beter op macht en voor zover ik kan vertellen, draait Ironhide de NVidia GPU niet totdat je Optirun aanroept. Ik ben erg blij met mijn Optimus-laptop.

Het gebrek aan goede ondersteuning voor externe monitors (ik kan geen 1080i-resolutie krijgen) is een SandyBridge Intel HD3000-probleem waarvan ik hoop dat het in latere releases zal worden gesorteerd. Dit probleem heeft niets met Optimus te maken en zal aanwezig zijn op alle Intel HD3000-laptops.

Deze gids is voor Dell XPS17 L702x-laptops en Oneiric, maar ik geloof dat dit voor de meeste Optimus-laptops zou moeten werken.

Zorg ervoor dat alle NVidia-stuurprogramma's worden verwijderd voordat u de bovenstaande links volgt, en veel succes!


2
2018-05-24 23:16Op de Intel-website claimen ze dat de HD-graphics 3000 tot 2560 X 1600 kunnen uitsturen. Mijn Dell XPS 15 L502X is via de miniDisplayPort verbonden met een 1900X1080p externe monitor. Maar ik kan niet zeggen of het 1080i of 1080p uitzendt. Hoe kon je er zeker van zijn? Wat bedoel je met (ik kan geen 1080i krijgen)? mijn ext.monitor toont 1900X1080 60Hz PP (bron: Intel HD 3000). - Hanynowsky