Vraag Wat is LVM en waarvoor wordt het gebruikt?


Als een Linux / Ubuntu-beginner, wat is LVM en waarvoor wordt het gebruikt?

Wat zijn de voordelen van een webserverinstallatie?

Zou je aanraden het te gebruiken?


198
2017-09-04 12:33


oorsprong


Ja, dat was het eerste wat ik deed, maar als eerste gebruiker van Ubuntu / Linux, die momenteel begint op het scherm met de installatiepartitie, begrijp ik niet genoeg van de voorwaarden op die wikipedia-pagina om te weten of ik het moet gebruiken of niet. - Matthew Blackford


antwoorden:


Voordelen

Je kunt LVM zien als 'dynamische partities', wat betekent dat je het kunt maak / resize / verwijder LVM "partities" (ze worden "Logisch" genoemd Volumes "in LVM-speak) vanaf de opdrachtregel terwijl je Linux-systeem is aan het rennen: het systeem hoeft niet opnieuw te worden opgestart om de kernel ervan bewust te maken de nieuw gemaakte of gewijzigde partities.

Andere leuke functies die LVM "Logical Volumes" biedt zijn:

  1. Als u meer dan één vaste schijf hebt, kunnen logische volumes worden uitgebreid  over meer dan één schijf: d.w.z. ze worden niet beperkt door de grootte van  één enkele schijf, eerder door de totale samengestelde grootte.

  2. U kunt "gestreepte" LV's instellen, zodat I / O kan worden gedistribueerd naar  alle schijven die de LV tegelijkertijd ondersteunen. (Gelijk aan RAID-0, maar a  beetje eenvoudiger om in te stellen.)

  3. U kunt een (alleen-lezen) momentopname van een LV maken. Je kunt terugkeren  de originele LV naar de snapshot op een later tijdstip, of verwijder de  momentopname als u deze niet langer nodig heeft. Dit is handig voor de server  back-ups bijvoorbeeld (u kunt niet stoppen met al uw toepassingen  schrijven, dus maak een snapshot en maak een back-up van de snapshot LV),  maar kan ook worden gebruikt om een ​​"vangnet" te bieden voor een kritiek punt  systeemupgrade (kloon de rootpartitie, upgrade, keer terug als  er is iets fout gegaan).

Hoewel ik het meest nuttig ben op serversystemen, denk ik aan functies 1. en 3., gecombineerd met LVM's mogelijkheid om LV's aan te maken / wijzigen / verwijderen de vlieg, zijn ook best handig op desktopsystemen. (Vooral als je experimenteert veel met het systeem.)

minpunten

Uiteraard heeft dit alles een prijs: de initiële setup van LVM is complexer dan alleen het partitioneren van een schijf, en dat zul je zeker doen moeten de LVM-terminologie en -model begrijpen (logische volumes, Fysieke volumes, volumegroepen) voordat je kunt begin het gebruiken. (Zodra het is ingesteld, is het gebruik echter veel eenvoudiger.)

Als u LVM op harde schijven gebruikt, verliest u mogelijk al uw gegevens wanneer slechts één schijf defect raakt.

Aanbevolen lezing


187
2017-09-07 20:39Met LVM2 kunt u ook beschrijfbare snapshots instellen! - Flimm
Bedankt @ Riccardo Murri. Dit is een zeer bruikbaar antwoord. - S.M.Mousavi
@Flimm Echt ?! Heel interessant - S.M.Mousavi
@ riccardo-murri Ik heb geprobeerd om ubuntu te installeren met de LVM-optie op de Windows-harde schijf met drie partities maar geannuleerd (startte niet eens) nu kan ik mijn partities niet zien en gebruiken fdisk -l deze ubuntu - vg-root` wordt getoond, heb ik toegang tot mijn partities en zijn mijn bestanden nog steeds intact? - mohas
@mohas ik denk dat Ask Ubuntu niet het juiste forum is voor deze vraag. Naast het kijken naar off-topic, heeft het onderzoeken van het probleem meer Q & A en interactiviteit nodig dan deze site biedt. Heb je geprobeerd Ubuntu-fora in plaats daarvan? - Riccardo Murri


Ik weet dat deze thread oud is en dat het OP hier een veel beter begrip van heeft, maar ik kwam deze thread tegen terwijl ik iets opzocht met LVM en dacht dat ik mijn 2c erin zou stoppen.

Het korte antwoord is dat het vergroten van de grootte van een partitie op de schijf lastig is.


Ik heb een AWS (EC2) -server die ik gebruik voor back-ups (met rsnapshot). Naarmate ik meer servers ga back-uppen of de gegevens vaker veranderen, heb ik meer ruimte nodig.

Mijn back-upschijf is momenteel een EBS-volume van 250 GB dat nu volledig vol is en ik wil het naar 350 GB vergroten, dus ik ging naar het AWS-dashboard, maakte een momentopname van de schijf, maakte een nieuw EBS-volume van de momentopname en bevestigd. Ik heb nu een 250 GB EXT4-partitie vol met gegevens op een schijf van 350 GB. Ik wil Ubuntu vertellen om de grotere ruimte te gebruiken, maar ik kan resize2fs niet gebruiken om de partitiegrootte te vergroten en fdisk laat me ook de partitiegrootte niet veranderen. In plaats daarvan kan ik alleen de partitie verwijderen, een nieuwe maken op de grotere grootte en dan moet ik de bestanden Rsync overdragen met de juiste opdrachtregel om ook de hardlinks te kopiëren.

Dat is veel werk, dus ik heb het onlangs opgezet met LVM en nu kan ik de nieuwe, grotere EBS-schijf nemen en het LVM-volume eenvoudig verhogen, en dan een snelle resize2fs om het EXT4-bestandssysteem te vertellen dat het wat nieuwe ruimte en ruimte heeft bam, probleem opgelost zonder honderden gigabytes aan gegevens te hoeven kopiëren. LVM is een redder. Als alternatief zou ik gewoon een ander EBS-volume kunnen mounten, de LVM daarmee uitbreiden en nu is het verspreid over meerdere schijven, maar het wordt als slechts één partitie gezien, zoet!


21
2017-11-18 05:42

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van LVM is als u meer dan één harde schijf hebt. Met LVM kunt u de hardrives groeperen in één grote. U kunt ook meer ruimte aan deze groep toevoegen als u meer harde schijven toevoegt.

Met LVM kun je eenvoudig werken alsof je maar één grote harde schijf hebt. Ondanks dat ondersteunt LVM een groot aantal expertfuncties.


12
2017-09-04 21:43

Wat voor soort applicaties of content bent u van plan te hosten? Als het een persoonlijke server is of iets voor een kleine organisatie, kunt u waarschijnlijk langskomen zonder LVM te gebruiken.

LVM's zijn handig als u partities enz. Op meerdere schijven nodig hebt. Ik betwijfel of je het nodig zou hebben, gezien het feit dat je hier met betrekking hiernaar vraagt ​​:)


7
2017-09-04 14:32Ja, het is gewoon een persoonlijke server, dus het klinkt alsof ik het niet nodig heb. Bedankt. - Matthew Blackford
Laat, maar toch. LVM zijn handig in situaties waarin u partities moet maken / wijzigen / verwijderen terwijl de machine wordt uitgevoerd met programma's die de partities gebruiken. Dus ja, als je een situatie hebt wanneer je het installatieprogramma op meer dan één partitie hebt, jij moeten kijk eens naar LVM. Het is niet zo moeilijk om het echt te begrijpen. Volumegroep zijn dezelfde heeft een harde schijf. Het logische volume is hetzelfde als een partitie en fysieke volumes zijn de partities waarop u de volumegroep hebt gebouwd. - Anders
LVM voegt veel complexiteit toe. Ik liet het standaard ingeschakeld op mijn kleine server en heb nu een verwarrende situatie waarbij al deze logische volumes niet worden ingesteld zoals ik dat wil, en nu moet ik onderzoeken hoe dit te verhelpen ... of gewoon vers beginnen zonder LVM (Ik begrijp basispartitietabellen). - sudo


Zonder uw vraag rechtstreeks te beantwoorden (wat de andere posters al deden), is er een eenvoudig antwoord over het al dan niet nodig hebben van LVM: als u een bepaald kenmerk tijdens de installatie in detail niet kent, laat u dit op de standaardinstelling staan. De standaardconfiguratie is goed voor de meeste gebruikers (inclusief mijzelf en waarschijnlijk jij). :)


7
2017-09-05 12:26Echt zelfvernietigende en destructieve logica. Mensen moeten leren wat mogelijk is, zodat ze kunnen beslissen wat ze nodig hebben.
@TomDworzanski Eigenlijk heeft deze post de verdienste. Er is een opdrachtgever genaamd "het laatste verantwoordelijke moment". Er is veel te veel informatie in deze wereld om zorgvuldig te focussen op de meeste keuzes. Als je nog nooit een probleem hebt gehad dat LVM oplost, is het logisch het te negeren totdat je het doet. - SteveJ
@SteveJ Ik had een probleem met LVM, maar kon het niet goed oplossen totdat ik wist dat LVM bestond. Soms moet je onderzoeken wat daar is, wat OP duidelijk doet. Er was waarschijnlijk een tijd dat je hetzelfde deed. Trouwens, we hebben het niet over alle informatie in de wereld ... we hebben het over mainstream Linux distributie-installatieprogramma's met een paar vragen waarvan sommige dachten dat die belangrijk genoeg waren om aan elke gebruiker te stellen.
Met Ubuntu is dit standaard ingeschakeld. Ik wist niet wat het was en liet het ingeschakeld. Ik wou dat ik terug kon gaan. - sudo