Vraag rEFInd kan de Lubuntu-kernel niet vinden op de Lubuntu-partitie


Ik werd hierheen gestuurd van een ander forum. Ik herhaal mijn volledige post hier voor de volledigheid:

Ik probeer opnieuw te krijgen om de Lubuntu-kernel direct op te starten in plaats van de handmatige configuratie te behouden en grub ertussenin te gebruiken. Om de een of andere reden vindt refind echter alleen het bestand grubx64.efi (op de ESP), maar nooit de kernelbestanden (op Lubuntu's eigen partitie). Ik heb een virtualbox opgezet met refind en arch geïnstalleerd, waar refind de aart kernel direct vindt. De configuratie is hetzelfde, dus ik weet niet waarom het detecteren van de kernel niet werkt op de echte machine.

UEFI, GPT-schijven, veilige opstartprocedure. Bestandsrechten zijn hetzelfde, stuurprogramma's voor de bestandssystemen zijn geïnstalleerd (btrfs).

Bestandsgegevens Arch virtualbox

 • /boot:

  /boot

 • refind_linux.conf:

  "Boot with standard options" "rw root=UUID=ab4286d4-fe06-453a-8bdf-0b52f53639ee "
  "Boot to single-user mode" "rw root=UUID=ab4286d4-fe06-453a-8bdf-0b52f53639ee single"
  "Boot with minimal options" "rw root=UUID=ab4286d4-fe06-453a-8bdf-0b52f53639ee"
  
 • refind.conf:

  scanfor internal
  also_scan_dirs boot
  

Win8 / Lubuntu dualboot echte machine

 • /boot:

  /boot

 • refind_linux.conf:

  "default" "rw root=UUID=d1570108-1546-4109-ba6c-5bb35b71c20b" #uuid from gparted for /
  
 • refind.conf:

  #graphics omitted
  use_graphics_for linux, windows, osx, grub
  scanfor internal
  also_scan_dirs boot
  scan_all_linux_kernels 1
  

Alle hulp bij het vinden waarom Lubuntu-kernels niet direct onder de aandacht komen, zou zeer gewaardeerd worden. :)


0
2017-08-01 18:49


oorsprong
antwoorden:


Uw probleem wordt veroorzaakt door Btrfs-eigenaardigheden. Omdat het subvolumes ondersteunt, is het vaak nodig om ongebruikelijke opties te specificeren om rEFInd naar de juiste subdirectory te laten scannen en om de kernel de juiste locatie als root te laten herkennen.

Om rEFInd te krijgen om de kernels te scannen, moet je de volgende regel toevoegen refind.conf:

also_scan_dirs +,@/boot

Dit gaat ervan uit dat je dat doet niet hebben een aparte /boot partitie. (Mijn gok is dat het zou zijn +,@ als je zo'n partitie hebt, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd.) Als dit niet werkt, kun je een EFI-shell openen en deze gebruiken om te proberen je kernels te vinden en vervolgens op een vergelijkbare manier toevoegen wat hun locatie is. Dit is misschien niet nodig in Arch, omdat Arch en Ubuntu hun Btrfs-volumes op verschillende manieren kunnen instellen.

Met die verandering moet rEFInd je kernels detecteren, maar pogingen om ze op te starten zullen mislukken. Dit probleem kan worden opgelost door wijzigingen in je aan te brengen /boot/refind_linux.conf het dossier. In het bijzonder moet u het volgende toevoegen aan de opstartopties:

rootflags=subvol=@

Voeg dat toe Daarnaast naar normaal root={whatever} en alle andere kernelopties die je gebruikt.

Zorg er ook voor dat de EFI-driver voor Btrfs aanwezig is in de rEFInd drivers of drivers_x64 subdirectory. Ik realiseer me dat je hebt gezegd dat stuurprogramma's zijn geïnstalleerd, maar het was niet 100% duidelijk dat je de EFI-driver bedoelde, dus ik wil dat expliciet maken.


1
2017-08-01 20:24werkte als een charme! Bedankt Rod! Ik denk echt dat REFInd een van de leukste stukjes software is die ik ooit heb gebruikt :) - Marnes