Vraag Nieuwe installatie van Ubuntu start niet op, UEFI. boot-repair helpt niet


Ik heb Ubuntu 15.04 net opnieuw geïnstalleerd vanaf een USB-pendrive naar mijn Toshiba Satellite U940.

Normaal werkt dit prima, maar deze keer was het een echte worsteling.
Ik had verschillende problemen met betrekking tot grub2, installatie mislukt als gevolg van grub en ga zo maar door. Nu heb ik het eindelijk voor elkaar gekregen om het te laten werken, maar mijn EFI start niet op vanaf de SDD. Ik heb het ook geprobeerd boot-repair natuurlijk. Nog steeds geen opstartbaar apparaat volgens de EFI. Ik heb via een slowmotion-video een paar regels uitvoer van mijn pc gekregen. Het zegt:

Openen van \ EFI \ BOOT \ grubx64.efi - Not Found is mislukt

Laden van afbeelding mislukt \ EFI \ BOOT \ grubx64.efi - Not Found

en een paar regels die ik niet goed lees.

Boot-repair pastebin url is: http://paste.ubuntu.com/12623394/

Ik start op in de UEFI-modus, alle veilige opstartmaten zijn uitgeschakeld. Geen dual-boot, alle harde schijven volledig verwijderd vóór installatie. Ik installeer echter Ubuntu en grub op /sdb niet /sda, als sdb is mijn SDD en sda mijn HDD. Kan dit problemen veroorzaken? Opstartvolgorde is ingesteld om eerst vanaf SDD te booten.


0
2017-09-30 10:11


oorsprong
antwoorden:


Er zijn een aantal vreemde dingen over je setup:

  • Jouw /dev/sda (een Toshiba MQ01ABD075_Y216FCTCS) is aanwezig, maar lijkt geen partitietabel of bestandssysteem te hebben. Dit is te verwachten en onschadelijk, afhankelijk van wat dat apparaat is, maar het is onduidelijk wat deze vreemdheid veroorzaakt.
  • Jouw /dev/sdb (een Samsung MZMPC032HBCD) wordt gepartitioneerd met behulp van de Master Boot Record (MBR) partitietabel, maar EFI-opstartbare schijven gebruiken normaal de GUID Partition Table (GPT).
  • Jouw EFI-systeempartitie (ESP) is een logische partitie aan /dev/sdb (haar /dev/sdb6, precies zijn). Dit werkt misschien, maar alleen als uw firmware niet te kieskeurig is en als de NVRAM een verwijzing naar de bootloader bevat of als deze is geïnstalleerd als EFI/BOOT/bootx64.efi. In het beste geval is dit hoogst ongebruikelijk.
  • Het opstartreparatiescript leverde geen bewijs op van enige opstartladers van EFI /dev/sda of /dev/sdb. (/dev/sdc lijkt je usb-station voor noodstarten te zijn.) Dit is waarschijnlijk een fout in Boot Repair, maar het maakt het moeilijk om te beoordelen wat er daadwerkelijk wordt opgestart.

Over het algemeen zou ik zeggen dat je moet herpartitioneren /dev/sdb om GPT te gebruiken. (Je kunt het volledig herpartitioneren of gebruiken gdisk om het om te zetten van MBR naar GPT.) Het Ubuntu-installatieprogramma moeten gebruik GPT wanneer het een lege schijf heeft ingevoerd voor een EFI-modus installatie; het kan echter vasthouden aan MBR als het een vooraf gepartitioneerde MBR-schijf heeft gekregen. (Ik heb niet bestudeerd wat het Ubuntu-installatieprogramma in een dergelijk geval doet - en het kan verschillende dingen doen, afhankelijk van de Ubuntu-versie.) U moet ook /dev/sdb6, zoek uit waar je opstartladers zijn en pas hun paden op de juiste manier aan; of gebruik efibootmgr om een ​​item te maken dat naar de bootloader verwijst. Misschien wil je lezen mijn pagina op EFI-bootladers, en vooral de subpagina's over EFI-opstartprincipes en het installeren van EFI-bootladers, voor meer informatie. De inline-links bieden eerder achtergrondinformatie en zijn dus ook de moeite van het lezen waard.


1
2017-10-04 14:25Mijn bureaublad heeft twee schijven. Mijn belangrijkste werkende installatie is in sda, gpt gepartitioneerd met de ESP. Ik heb gpt gemaakt op sdb, met een ESP-partitie. En elke installatie naar sdb heeft mijn / EFI / Ubuntu in sda overschreven. Grub is hard gecodeerd om alleen te installeren op sda. Het zei zelfs tijdens de installatie "installeren op sdb" maar overschreef efi partitie op sda. Ik kon alleen een UEFI-installatie naar mijn sdb krijgen door sda los te koppelen, waardoor sdb echt sda werd. Maar toen verloor de UEFI-herconfiguratie die sdb-configuratie toen ik sda weer inplugde. - oldfred
Dankje voor het antwoord. De / dev / sda is niet interessant omdat het alleen een harde schijf is. Wat ik niet begrijp is waarom het Ubuntu-installatieprogramma de schijf niet heeft geformatteerd met een GPT-partitietabel. Ik heb het meerdere malen opnieuw gebruikt met het installatieprogramma. De meeste installaties veroorzaakten een crashrapportage die grub2 niet kon installeren. Soms was ik in staat om een ​​andere schijf voor grub-installatie te kiezen, soms niet. Toen ik uiteindelijk niet crashte door simpelweg de installatie te herhalen, heeft mijn EFI geen bootloader gedetecteerd, dus het lijkt erop dat het een MBR-partitietabel gebruikte. - Dustin Wortmann
Moet de ESP een primaire of logische partitie zijn? - Dustin Wortmann
Normaal gesproken is de ESP niet primair noch logisch omdat deze zich op een GPT-schijf bevindt die deze concepten niet gebruikt. (Sommige hulpprogramma's rapporteren dat alle GPT-partities "primair" zijn, maar dat is vanwege de beperkingen van die hulpprogramma's.) Mogelijk moet u de schijf handmatig partitioneren voordat u start en de installatie-optie "iets anders" gebruiken. Zorg ervoor dat de ESP als zodanig is gemarkeerd in het installatieprogramma. (Sommige versies van Ubuntu-installatieprogramma noemen het een "EFI-opstartpartitie") GRUB moeten installeer het daar als het correct is gemarkeerd, maar dat kan ik niet beloven; er kunnen bugs zijn zoals oldfred beschrijft. - Rod Smith


Wat hielp was om de schijven niet handmatig te formatteren, in plaats van Ubuntu de klus te laten klaren. Vreemd, het maakt niet uit wat ik heb ingesteld als vormingsorder etc., het werkte niet. Maar toen Ubuntu het deed en het opmaakte zoals ik deed, werkte het. Misschien heeft het installatieprogramma problemen met het herkennen van de EFI-systeempartitie. Of het is gewoon een specifiek probleem van mijn notebook.


0
2017-10-01 15:48