Vraag Opladen voor apps. in het softwarecentrum?


Ik wilde al overstappen van Windows naar Linux, maar ik merkte dat de Ubuntu-softwarecentrumkosten voor sommige apps opliepen. Ik dacht dat Linux / Ubuntu een gratis Open Source is!


1
2018-06-11 00:18


oorsprong


Gratis software zoals in vrijheid, niet in gratis bier. en.wikipedia.org/wiki/Free_and_open-source_software - xangua
Nauw verwant: askubuntu.com/questions/625002/... - s3lph


antwoorden:


Dit is een biddiscussie, eerst zul je weten wat de betekenis is van open source en wat de betekenis is van gratis. Bovendien moet u enige kennis hebben over licenties en verschillende soorten licenties.

In eenvoudige woorden:

Wat is open source software?

Open source software is software waarvan de broncode beschikbaar is   wijziging of verbetering door iedereen.

"Broncode" is het deel van software dat de meeste computergebruikers niet hebben   ooit zien; het is de code die computerprogrammeurs kunnen manipuleren om te veranderen   hoe een stuk software - een "programma" of "toepassing" - werkt.   Programmeurs die toegang hebben tot de broncode van een computerprogramma kunnen dat doen   verbeter dat programma door er functies aan toe te voegen of onderdelen te repareren   werken niet altijd correct.

Wat bedoel je met gratis?

Een programma is vrije software als de gebruikers van het programma de vier hebben   essentiële vrijheden:

  1. De vrijheid om het programma uit te voeren zoals u wenst, voor welk doel dan ook (vrijheid   0).
  2. De vrijheid om te bestuderen hoe het programma werkt, en het te veranderen zodat het werkt   uw computergebruik zoals u dat wilt (vrijheid 1). Toegang tot de broncode is   een voorwaarde hiervoor.
  3. De vrijheid om kopieën te verspreiden zodat u uw buurman kunt helpen   (vrijheid 2).
  4. De vrijheid om kopieën van uw gewijzigde versies naar anderen te distribueren   (vrijheid 3). Door dit te doen, kun je de hele gemeenschap een kans geven   om te profiteren van uw wijzigingen. Toegang tot de broncode is een   voorwaarde hiervoor.

Verkoop van vrije software

Veel mensen geloven dat de geest van gratis software is dat je geen geld moet vragen voor het distribueren van kopieën van software, of dat je zo min mogelijk moet opladen, net genoeg om de kosten te dekken. Dit is een misverstand.

Het woord "gratis" heeft twee legitieme algemene betekenissen; het kan verwijzen   vrijheid of prijs. Als we het hebben over "gratis software", dan zijn we dat wel   praten over vrijheid, niet over prijs. (Denk aan 'vrijheid van meningsuiting', niet 'gratis'   bier ".) Concreet betekent dit dat een gebruiker vrij is om het programma uit te voeren,   verander het programma en herverdeel het programma met of zonder   veranderingen.

Gratis programma's worden soms gratis verspreid, en soms voor een   aanzienlijke prijs. Vaak is hetzelfde programma op beide manieren beschikbaar   van verschillende plaatsen. Het programma is gratis, ongeacht de prijs,   omdat gebruikers de vrijheid hebben om het te gebruiken.

Niet-vrije programma's worden meestal verkocht voor een hoge prijs, maar soms ook een   winkel zal je gratis een kopie geven. Dat maakt het niet gratis   software. Prijs of geen prijs, het programma is niet-vrij omdat   zijn gebruikers worden de vrijheid ontzegd.

Aangezien gratis software geen kwestie van prijs is, levert een lage prijs niet op   de software is gratis, of zelfs dichter bij gratis. Dus als je dat bent   herdistribueren van kopieën van gratis software, kunt u net zo goed opladen een   aanzienlijke vergoeding en verdien wat geld. Herdistributie van gratis software is een   goede en legitieme activiteit; als je het doet, kun je net zo goed een maken   profiteer ervan.


0
2018-06-11 08:20