Vraag Hoe verander ik de GRUB opstartvolgorde?


Ik heb zowel Windows 7 als Ubuntu op een gedeelde computer geïnstalleerd. Omdat veel van de niet-ontwikkelaars Windows gebruiken, wil ik de opstartvolgorde wijzigen om het voor hen gemakkelijker te maken.

Momenteel ziet de opstartvolgorde er als volgt uit:

  • Ubuntu 11.10 kernelgeneric * 86
  • Ubuntu 11.10 kernelgeneric * 86 (veilige start)
  • Geheugentest
  • Geheugentest
  • Windows 7 ingeschakeld /dev/sda6

Hoe verander ik de standaardvolgorde, zodat Windows 7 bovenaan de lijst staat?

  • Windows 7 ingeschakeld /dev/sda6
  • Ubuntu 11.10 kernelgeneric * 86
  • Ubuntu 11.10 kernelgeneric * 86 (veilige start)
  • Geheugentest
  • Geheugentest

309
2018-01-31 16:18


oorsprong


Vergelijkbare vraag en antwoord: askubuntu.com/questions/52963/... - fossfreedom♦
Heb je een 'sudo update-grub' gedaan na het wijzigen van het grub-bestand? - Tinellus
ja ik denk dat ik ben vergeten dat te doen, dank je! Ik zal proberen en updaten met de resultaten. - jeffery_the_wind
kubuntu 14.04 sudo apt-get install kde-config-grub2 vervolgens in systeemconfiguratie naar startup shutdown - n611x007


antwoorden:


U kunt een eenvoudig te gebruiken GUI-applicatie gebruiken genaamd Grub Customizer om je leven een beetje makkelijker te maken. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je veel meer doen dan alleen GRUB menu-items opnieuw ordenen.

U kunt het installeren door:

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

(Zie Vraag Ubuntu stellen Zijn PPA's veilig om aan mijn systeem toe te voegen en wat zijn enkele "rode vlaggen" om op te letten?.)

Er is een How-To Geek artikel erover, Hoe het Linux GRUB 2 Boot Menu op de gemakkelijke manier te configureren. Bekijk het als je geïnteresseerd bent. Er is ook een opgeloste thread op de Ubuntu-fora, Wijzig de opstartvolgorde in GRUB 2 die deze tool vermeldt.

Hier zijn enkele screenshots:

screen_1

screen_2

screen_3


Enkele probleemoplossing:

De Grub Customizer-instellingen werken mogelijk alleen vanuit de nieuwste Linux / Ubuntu-installatie, degene die de Grub heeft geïnstalleerd.

Als iemand bijvoorbeeld twee OS-es heeft geïnstalleerd (Windows en Ubuntu) en vervolgens een derde besturingssysteem (Manjaro, enz.) Installeert en vervolgens probeert om het bovenstaande antwoord te volgen, werken Grub Customizer-wijzigingen niet als ze worden gemaakt vanuit het tweede besturingssysteem ( Ubuntu, in het voorbeeld). Het programma moet in het besturingssysteem worden geïnstalleerd, aangezien het lijkt alsof Grub Customizer alleen de Grub-bestanden kan bewerken die zijn gemaakt door de installatie van het systeem waarop hij is geïnstalleerd.

De bestanden die het Grub-opstartmenu bepalen, zijn meestal met het nieuwste systeem op een machine geïnstalleerd, dus Grub Customizer moet worden geïnstalleerd en gebruikt vanaf dat Linux systeem.


278
2018-01-31 17:30Van harte welkom :) De screenshots zijn afkomstig van de blogpost die hierboven is gelinkt: P - Nitin Venkatesh
Dit werkt niet met de nieuwste Ubuntu. Kunnen we hier een bijgewerkte post krijgen? - A T
Ik denk dat je antwoord goed en nuttig is, dus begrijp me alsjeblieft niet verkeerd. Hoewel GUI-tools netjes en gemakkelijk zijn, verbergen ze de feiten. Marve's antwoord hieronder bespreekt de bestanden die in gebruik zijn en hoe ze handmatig kunnen worden bijgewerkt, met inzicht in hoe Grub werkt. Wanneer de GUI faalt en het voor sommigen op zijn minst een kijkje zal nemen naar de onderbouwing - zijn ze toch niet zo moeilijk en zal manueel manipuleren op de lange termijn waarschijnlijk gemakkelijker zijn. - barrypicker
Ik heb ook problemen ondervonden bij het gebruik van deze tool. Het lijkt erop dat het de / etc / default / grub correclty update maar dan zegt het core dump en aborted. - Mauricio Gracia Gutierrez
Hiervoor is een update nodig met betrekking tot de dubbele niveaus van het huidige grub-menu. - Hannu


U kunt ook de opstartinvoer voor grub-standaard wijzigen vanaf de opdrachtregel zonder een extra hulpprogramma te hoeven installeren. Dit zal de volgorde in de lijst niet veranderen, maar het zal een ander OS toestaan ​​om standaard op te starten, wat klinkt als wat je toch wilt.

Maak eerst een back-up van /etc/default/grub. In het geval er iets misgaat, kunt u gemakkelijk terugkeren naar de bekende kopie:

sudo cp /etc/default/grub /etc/default/grub.bak

Bewerk vervolgens het bestand met vim of de teksteditor van uw keuze:

sudo vim /etc/default/grub

Zoek de regel die bevat

GRUB_DEFAULT=0

en zet het op

GRUB_DEFAULT=x

waar x is de index van het grub-menu-item waarnaar u standaard wilt opstarten. Merk op dat de menu-items zijn geïndexeerd. Dat betekent dat het eerste item in de lijst is 0 en dat het zesde item eigenlijk is 5. Dus om te booten naar het zesde item in de lijst, zou de regel luiden:

GRUB_DEFAULT=5

Als je de volgorde van de items bent vergeten, kijk dan eens naar /boot/grub/grub.cfg. Elk menu-item wordt gespecificeerd door een regel van het type:

menuentry 'Ubuntu' [options] {

U kunt ook de standaardnaam kiezen in plaats van de index, bijvoorbeeld:

GRUB_DEFAULT='Ubuntu'

als er een was menuentry 'Ubuntu' regel aan /boot/grub/grub.cfg. Dit kan een betere methode zijn, omdat deze niet afhankelijk is van de volgorde van de inzendingen, die kan veranderen.

Om een ​​kernel in het submenu "Vorige Linux-versies" te gebruiken, gebruik je:

GRUB_DEFAULT="Previous Linux Versions>x"

(zorg ervoor dat u de citaten opneemt), waar x is de index van de oude kernel in het submenu, of de naam van de kernel zoals die wordt weergegeven in /boot/grub/grub.cfg. Bijvoorbeeld,

GRUB_DEFAULT="Previous Linux Versions>4.13.0-43-generic"

Bouw vervolgens het bijgewerkte grub-menu:

sudo update-grub

218
2018-03-07 03:44Als laatste keek ik dat grub2 zo veel items genereert dat het heel moeilijk is om uit te zoeken welk nummer je voor een item wilt gebruiken. - Joe
Het gebruik van een index kan behoorlijk rommelig zijn - de lijst met besturingssystemen kan veranderen na een update. Maar je kunt een kijkje nemen in /boot/grub/grub.cfg en zoeken naar de naam van het gewenste standaard besturingssysteem. Gebruik dan de geciteerde naam in plaats van een index. Voorbeeld: GRUB_DEFAULT="Microsoft Windows XP Professional (on /dev/sda1)" in plaats van GRUB_DEFAULT=7 - geekQ
Hiervoor is een update nodig met betrekking tot de dubbele niveaus van het huidige grub-menu. - Hannu
Met de huidige versie van Ubuntu 16.04, als je een specifieke Kernel wilt selecteren om op te starten, moet je toevoegen aan de Advanced options for Ubuntu submenu, zoals dit: GRUB_DEFAULT='Advanced options for Ubuntu>Ubuntu, with Linux 4.4.0-34-generic' - Geoff Williams
@BandaMuhammadAlHelal Dat zal proberen om het 7e item op je lijst op te starten - is dat wat je wilt? Als u het zesde item op uw lijst wilt, gebruik dan GRUB_DEFAULT=5. - Nick


Van de tombuntu-site (artikel door Tom):

GRUB kan worden geconfigureerd met behulp van de /etc/default/grub het dossier. Voor jou   breng hier wijzigingen in aan, het kan een goed idee zijn om er een back-up van te maken   een kopie maken:

sudo cp /etc/default/grub /etc/default/grub.bak

U kunt het kopiëren van de back-up naar het origineel herstellen:

sudo cp /etc/default/grub.bak /etc/default/grub

Open het bestand met de teksteditor met rootprivileges:

gksu gedit /etc/default/grub

De lijn GRUB_DEFAULT=0 betekent dat GRUB het eerste menu zal selecteren   item om op te starten. Wijzig dit in GRUB_DEFAULT=saved. Deze wijziging zal   maak het gemakkelijker om het standaarditem later te wijzigen.

Sla het bestand op en sluit het. Voer deze opdracht uit om uw wijzigingen door te voeren   GRUB's configuratie:

sudo update-grub

De configuratiewijziging die we hebben gemaakt staat de grub-set-default toe en   grub-reboot-opdrachten die op elk moment kunnen worden gebruikt. Hiermee kun je veranderen   het standaard opstartitem permanent of alleen voor de volgende keer opstarten,   respectievelijk.

Rennen grub-set-default of grub-reboot (met sudo) met het nummer   van het menu-item dat moet worden opgestart (het eerste item is 0). Deze opdracht zal   verander de standaard in het tweede item:

sudo grub-set-default 1

35
2018-06-11 17:04Dit antwoord is bijna woordelijk overgenomen van tombuntu.com/index.php/2011/09/25/.... Geef alsjeblieft eer waar krediet verschuldigd is. - James McMahon
Dit antwoord lijkt de volgorde van de opstartitems niet te wijzigen. - Sparhawk
Ik gebruik Linux Mint Debian Edition. Ik had geen / etc / default / grub, maar vond dat de GRUB_DEFAULT-waarde die moest worden gewijzigd in plaats daarvan in /etc/grub.d/00_header stond. Na het wijzigen van GRUB_DEFAULT in 00_header met mijn gewenste naam voor de opstartvermelding, heb ik simpelweg "sudo update-grub" en voila, succes uitgevoerd. - Fuzzy Analysis
Ik zag dezelfde opdrachten binnen tipsonubuntu.com/2016/07/20/grub2-boot-order-ubuntu-16-04 Ik realiseerde me dat deze commando's alleen werken als ze eerst in bootorder 0 uit het systeem zijn uitgegeven. - Sun Bear


Ik probeerde het volgende en behaalde goede resultaten.

Open een terminalvenster (Ctrl+alt+T)

Type sudo gksu nautilus en druk op Enter. Voer uw gebruikerswachtwoord in.

Navigeer naar het bestand /boot/grub/grub.cfg. Kopieer en plak het bestand in dezelfde map, maak een kopie van het grub.cfg-bestand voor back-updoeleinden. Dubbelklik vervolgens op grub.cfg om het bestand te openen in een teksteditor.

In het bestand vindt u de regel (set default="0"). Bewerk de 0 naar het regelnummer in Grub dat u wilt laden. De mijne was de zesde regel, dus ik heb er 5 gebruikt, omdat de eerste regel als 0 wordt beschouwd. Sla het bestand op. Start de pc opnieuw op en als u de juiste regel hebt gekozen, wordt deze gemarkeerd wanneer Grub wordt geladen.

Succes


-2
2017-09-19 20:08zoals je kunt zien aan het begin van het bestand, staat er dat je dit niet zou moeten doen. in plaats daarvan bewerken /etc/default/grub en ren dan update-grub. - sazary
en ik zou gksu nautilus ook niet aanraden. Te gemakkelijk om vanaf daar een bom in je systeem te laten vallen. - sylvainulg
bekijk dit bericht: psychocats.net/ubuntu/bootmenu - tqjustc
Om een ​​of andere reden wordt dit antwoord weergegeven als "automatisch antwoord" in google bij het zoeken naar: "grub change boot order". - lepe
@lepe, maak je geen zorgen, voor mij is standaard linuxandubuntu.com/home/... - vladkras


Open een terminalvenster (Ctrl+alt+T), of druk op alt+F2.

Type gksu nautilus en druk op invoeren.

Dat zal de bestandsbrowser Nautilus openen met toestemming om bestanden te veranderen die eigendom zijn van root.

Navigeer naar het bestand /boot/grub/grub.cfg en dubbelklik om het bestand te openen in een teksteditor.

Knip, verplaats en plak de secties in dat bestand die bij verschillende besturingssystemen horen. Dat moet je zijn erg voorzichtig wanneer je dit doet, alsof je het fout doet, kun je niet meer opstarten. Windows-opstart kan altijd worden gerepareerd met de hulpmiddelen van een Windows-installatieschijf (FIXMBR), die GRUB-MBR overschrijft met een normale Windows-MBR.

Ik heb het getest van Ubuntu 9.04 tot 12.04 en het werkte altijd goed.

Maar ik heb alleen geprobeerd om de opstartsectie van Windows naar de top van de lijst te verplaatsen, zodat deze de standaard wordt.

Als mijn geheugen correct is, begint elk opstartmenu in het bestand met een begin ... en eindigt met een ...end. En overspant meerdere tekstrijen.

De tekst in dat bestand is een beetje ingewikkelder geworden en het ziet er niet hetzelfde uit in de laatste Ubuntu-versie als in vorige versies. Zo gebruik je hersens om u te behoeden voor een fout.


-5
2017-07-05 18:01Je hoeft niet te rennen sudo update-grub op een gegeven moment? - Eliah Kagan
/boot/grub/grub.cfg wordt overschreven bij elk pakket dat is geïnstalleerd / geüpdatet, waardoor een update van Grub wordt gestart, die effectief wordt aangeroepen update-grub. En dat genereert een nieuw grub.cfg. Daarom is het configureren van Grub gedaan in bestanden in de /etc directory zoals uitgelegd door de andere antwoorden, om zeker te zijn dat het persistent is. - gertvdijk