Vraag Wat betekenen de nomodeset, quiet en splash kernelparameters?


Wat betekenen Kernel-opdrachtregelparameters (ook wel bekend als opstartopties)?

Als je naar Ubuntu (of beter, GRUB) gaat, heb je dingen als nomodeset, quiet en splash. Wat betekenen deze opties?

Ik ben ook geïnteresseerd in andere parameters en ben geïnteresseerd in beschrijvingen van elke kernelparameter (zoals acpi), maar deze zijn niet essentieel.


65
2018-01-04 21:37


oorsprong


Er zijn er duizenden en duizenden, je hebt init, init-options, vga, systemd, dkms, modules, etc. etc. etc. enz.. gerelateerde opties die u kunt configureren - Braiam
Dit lijkt relevant: Een geconsolideerde lijst van de Linux-kernelparameters - David Foerster
Waarom is dit opnieuw heropend? - Braiam
@Braiam Het is niet meer breed. Ik heb een notitie gemaakt (om te lange vragen te voorkomen)! - Star OS
@StarOS je hebt het niet te breed gemaakt: het is te breed omdat je het niet precies vertelt welke parameter waarover u meer wilt weten, maar laat de afnemers daarover beslissen u. De lijst die David Foersters deelt, geeft genoeg personages voor ongeveer 300 antwoorden, rekening houdend met personagegrenzen. Om je vraag niet te breed te maken, zou je dat moeten doen beperk het. - Braiam


antwoorden:


Van deze vraag, over nomodeset:

De nieuwste kernels hebben de instelling van de videomodus naar de   kernel. Dus alle programmering van de hardwarespecifieke kloksnelheden   en registers op de videokaart gebeuren in de kernel in plaats van in   de X-driver wanneer de X-server start .. Dit maakt het mogelijk om te hebben   hoge resolutie leuk uitziende splash (boot) schermen en flikkervrij   overgangen van boot splash naar login scherm. Helaas op sommige   kaarten werkt dit niet goed en krijg je een zwart scherm.   Door de nomodeset-parameter toe te voegen, geeft de kernel opdracht geen video te laden   stuurprogramma's en gebruikt in plaats daarvan BIOS-modi totdat X is geladen.

Van Unix en Linux, op quiet splash:

De splash (die uiteindelijk in je /boot/grub/grub.cfg terecht komt)   zorgt ervoor dat het startscherm wordt getoond.

Tegelijkertijd wilt u dat het opstartproces stil is, anders niet   allerlei soorten berichten zouden dat opstartscherm verstoren.

Hoewel gespecificeerd in GRUB zijn dit kernelparameters die van invloed zijn op de   het laden van de kernel of zijn modules, niet iets dat GRUB verandert   gedrag. Het belangrijke deel van GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT is   CMDLINE_LINUX

Dit antwoord covers noacpi en nolacpi en acpi:

Over het algemeen zijn dergelijke opstartparameters niet nodig tenzij er een is   probleem met uw BIOS en hoe het omgaat met deze normen, of het gewoon   kan oud genoeg zijn wanneer deze normen niet volledig werden geïmplementeerd   naar behoren.

ACPI (Advanced Configuration en Power Interface) is een standaard voor   omgaan met energiebeheer. Oudere systemen ondersteunen ACPI mogelijk niet volledig   soms helpt het om de kernel een hint te geven om het niet te gebruiken. "Acpi = off"

APIC (Advanced Programmable Interrupt Controller) is een soort functie   gevonden op nieuwere systemen. De "lokale" versie wordt "LAPIC" genoemd. Wat   deze controller kan doen is ingesteld om interrupts te genereren en af ​​te handelen,   een signaal dat de hardware gebruikt om berichten door te geven. Nogmaals, wat   implementaties van APIC kunnen problemen hebben op oudere systemen, en zo   is handig om het uit te schakelen. "noapic" en "nolapic".

Soms werkt de APIC, maar het vertraagt ​​dingen door in te stappen   het midden van berichten die worden doorgegeven. Dit kan rotzooien met audio   en videoverwerking, bijvoorbeeld. Mensen kunnen het daarvoor uitschakelen   reden ook.

Aanvullende parameters zijn te vinden hier.


68
2018-01-04 21:56Er zijn geen zeven maar minstens honderd opties)) - Pilot6
@ pilot6 Hij bedoelt de specifieke lijst hier ben ik vrij zeker van help.ubuntu.com/community/... Zo niet, dan kan ik altijd verwijderen. - Mark Kirby


Dit zijn instructies die aan de kernel worden doorgegeven tijdens de opstarttijd. In Ubuntu worden ze beheerd door de GNU GRUB (GRand Unified Bootloader).

  • quiet- deze optie vertelt de kernel om GEEN uitvoer te produceren (a.k.a. Niet-uitgebreide modus). Als u zonder deze optie opstart, ziet u veel kernel-berichten, zoals activeringen van stuurprogramma's / modules, controlesystemen en fouten. Het hebben van de quiet parameter kan handig zijn als u een fout moet vinden.

  • splash - deze optie wordt gebruikt om een ​​eye-candy "loading" -scherm te starten terwijl alle kernonderdelen van het systeem op de achtergrond worden geladen. Als je het uitschakelt en hebt quiet zodat je een leeg scherm krijgt.

  • nomodeset - vertelt de kernel om geen videostuurprogramma's te starten totdat het systeem actief is.

Er zijn veel andere opstartparameters, zoals:

  • 3 - start het systeem in runlevel 3 (standaard is 5). Als u deze parameter toevoegt, wordt u weggelaten in een opdrachtregelomgeving (runlevel 5 is nodig voor een GUI).

  • init - geeft de locatie van het "init" -script aan. Dit script is het eerste proces gestart in een Unix-achtig systeem en is verantwoordelijk voor het starten van alle andere processen. Syntaxis: init=/path/to/script


34
2018-01-04 22:08++ voor 3, maar geef een referentie op - zou graag meer willen weten (vooral over het opstarten in runlevel 3 in Ubuntu 16.04 dat systemd heeft). - user1823664


Dit zijn geen "Ubuntu-opstartopties". Het zijn "kernel boot-opties".

Het is niet mogelijk om alle kernel-opstartopties in één antwoord te beschrijven. Veel kernelmodules hebben een aantal opties die kunnen worden gebruikt in grub.

Je kunt gemakkelijk vinden wat nomodeset doet.

Andere opties zijn ook te vinden.


6
2018-01-04 21:48Gebruik gewoon een paar voor de hand liggende opties, OK? - Star OS
Welke zijn "voor de hand liggend"? U kunt uw vraag verfijnen en vragen over een specifieke optie. - Pilot6
Piloot 6: gebruik gewoon de voorbeelden die ik in mijn vraag gebruikte, zoals nomodeset en quiet splash - Star OS
Typ in het zoekveld "nomodeset" en druk op Enter. Je zal verrast zijn. - Pilot6


In tegenstelling tot Microsoft Windows, waarbij de fabrikant van de laptophardware (OEM) de levensvatbaarheid van het besturingssysteem voor de hardware test, biedt Ubuntu deze OS-kernelvlaggen aan zodat eindgebruikers kunnen instellen hoe het besturingssysteem met de hardware samenwerkt.

Tijdens de installatie van Ubuntu worden verschillende scripts uitgevoerd om uw hardware te testen en zo te bepalen hoe het besturingssysteem het beste kan worden geconfigureerd. Voorbeeld: wanneer die geautomatiseerde beslissing ontoereikend is, kan de laptop opstarten met een leeg scherm, zodat deze vlaggen de eindgebruiker in staat stellen handmatig de aanpassing uit te voeren om de OS-configuratie te corrigeren zodat deze beter bij uw hardware past.


4
2018-01-04 21:42Nee, ik vraag wat dingen als "nomodeset" en "rustige plons" betekenen. - Star OS
Dat zijn OS-kernel config-tweaks om Ubuntu in staat te stellen om met uw specifieke hardware om te gaan - Scott Stensland
De opties hebben niet altijd betrekking op hardware, zoals 'spatten of stil'. - Pilot6
@markkirby en mist het punt van de vraag op hetzelfde moment. - Braiam