Vraag Hoe start ik een root-shell op?


Wanneer het booten naar het grafische bureaublad mislukt, wordt het soms aanbevolen om op te starten in een "rootshell" of om op te starten in de "herstelmodus".

Hoe doe ik dat?


68
2018-01-03 19:28


oorsprong
antwoorden:


voor 12.04.3 LTS en later

Druk tijdens het opstarten op en hou vast links Verschuiving sleutel of een andere sleutel. Dit zal het Grub2 menu openen van waaruit we "Geavanceerde opties voor Ubuntu" kunnen selecteren.

enter image description here

Daarna kunnen we de kernel selecteren die we willen opstarten "Herstelmodus":

enter image description here

Dit zal ons naar de geavanceerde opties leiden. Door selecteren "Schakel netwerken in" we krijgen toegang tot ons netwerk en internet voor upgrades of downloads, en dat zullen we ook doen mount onze harde schijven in de lees- / schrijfmodus voor het geval dat we bestanden moeten bewerken.

enter image description here

Nadat het netwerk is geladen en veldsystemen zijn aangekoppeld, worden we opnieuw gepresenteerd met het menu, waaruit we kunnen kiezen "Drop to a root shell propmpt":

enter image description here

Merk op dat we root zijn in deze shell. Daarom is geen sudo nodig voor administratieve taken. Dit betekent ook dat we volledige toegang hebben tot alle bestanden en dat we onherstelbare schade aan ons systeem kunnen veroorzaken als we een fout hebben gemaakt.

Als we lees- / schrijftoegang niet hadden ingeschakeld "Schakel netwerken in" het bestandssysteem wordt gemount alleen lezenen we kunnen geen bestanden bewerken.

Als we geen toegang hebben tot een netwerk, of dit was niet gewenst, kunnen we ons / onze bestandssysteem (s) opnieuw schrijven met schrijftoegang met de volgende opdracht:

mount -o rw,remount /

Van het type rootshell exit om terug te gaan naar het menu.

voor 12.04.0 LTS of eerder

Tijdens het opstartproces van de computer houden we de knop ingedrukt links  Verschuiving sleutel. Dit zal het Grub2 opstartmenu openen van waaruit we "herstelmodus" kunnen selecteren (meestal de tweede boot-invoer).

enter image description here

Dit zal leiden tot het herstelmenu van Grub2:

enter image description here

"Drop to root shell prompt" geeft je een root-omgeving op de commandoregel waar je als root toegang hebt tot je bestanden (nr sudo verplicht). Nadat u uw werk aan uw bestanden hebt gedaan, kunt u de opdrachtregel shell by laten

exit

Kiezen "Doorgaan met normale boot" om door te gaan met opstarten zoals gewoonlijk.


Notitie: zien deze vraag voor een oplossing wanneer het Grub-herstelmenu de shell niet laadt.72
2018-01-03 19:29Ik heb zojuist 12.04 LTS geïnstalleerd en het lijkt erop dat ik het herstelmenu vermeld onder "> = 12.10" heb staan. Dus ik volgde gewoon die instructies en alles werkte prima. - tir38
@ tir38: oh goed punt, dank je. Het is veranderd met de bijgewerkte LTS-release dan. - Takkat
na het inschakelen van netwerken, gaat het niet opnieuw terug naar het menu. Hulp nodig - Sanjeev Kumar Dangi
@SanjeevKumarDangi: probeer het met exit. - Takkat
Mijn systemen (14.04) blijven hangen wanneer geprobeerd wordt om het netwerk in te schakelen en het bestandssysteem op te zetten. Wanneer ik op CTRL + C druk, gaat het systeem naar de normale opstartprocedure. Wanneer ik naar root-toegang ga, kan ik lezen / schrijven inschakelen met de volgende opdracht: mount -o rw,remount /en dan kan ik de terminal gebruiken om te veranderen wat ik moet veranderen. - SPRBRN