Vraag Hoe installeer en beheer ik RPM's?


Ik heb een brandende wens om RPM's op mijn Ubuntu-installatie te installeren - kan dit? Kan ik Yum - of een andere RPM Package Management-tool gebruiken?


72
2017-08-23 21:46


oorsprong


Waarom? Wat voor soort software mis je dat je niet kunt vinden in Ubuntu of de PPA's? Rpms omzetten met buitenaardse werken, maar het is echt niet de beste optie. - ℝaphink
In mijn dagelijkse baan ben ik een Linux systeembeheerder en ik beheer voornamelijk Redhat-machines. Ik hou van Ubuntu omdat ik mijn werk niet mee naar huis hoef te nemen, maar sommige dingen die Debian gebruikt voor configuratie (voornamelijk Apache) maken me echt gek. Ik prefereer veeleer de manier waarop RH de apache-software onderhoudt. Dus het onderhouden van twee pakketbeheeroplossingen (yum en aptitude) lijkt een meer ideale oplossing (als het mogelijk is) - Marco Ceppi♦
Gerelateerde informatie: opm en yum tag wiki's. - Eliah Kagan


antwoorden:


Kan ik Yum gebruiken

Ik zou het niet aanbevelen. U zou het waarschijnlijk kunnen compileren, maar u zou geen Ubuntu-compatibele pakketrepository's hebben die het zou kunnen verwerken.

U kan enkele RPM-bestanden omzetten naar DEB's met Alien:

sudo apt-get install alien
sudo alien my_package.rpm
sudo dpkg -i my_package.deb

Notitie: Het kan de bestandsnaam iets meer veranderen dan alleen de extensie.

Dit zal niet voor alles werken omdat pakketten naar andere pakketten linken om afhankelijkheden te vervullen. Uiteraard gebruiken Red Hat / Fedora / CentOS verschillende pakketnamen voor Ubuntu, dus je zult waarschijnlijk heel veel pijn tegenkomen.

De kans bestaat dat als een DEB niet bestaat, je beter af kunt zijn als je alleen de bron krijgt en deze compileert.


100
2017-08-23 21:53Een antwoord dat completer is dan het mijne :) - Xuacu
als buitenaards wezen niet werkt en je uiteindelijk de broncode direct gebruikt, kun je je omdraaien dat in een .deb met behulp van checkinstall (die zich in de universe-repository bevindt, wordt standaard niet geïnstalleerd). - ImaginaryRobots
Checkinstall wordt gebruikt in plaats van make install en is erg handig om rond te hebben. Het is absoluut een pluspunt om pakketten te kunnen verwijderen! - aperson
checkinstall is geweldig voor het onderhouden van een zelf-build in een verpakte omgeving, maar het heeft een aantal eigenaardigheden die soms iets betekenen dat wordt geïnstalleerd make install zal niet installeren. Ik gebruik het wanneer ik kan. - Oli♦
je kunt doen alien --install my_package.rpm. - Tshepang


Je zal nodig hebben alien om dat te doen.

sudo apt-get install alien

Hiermee installeert u alle vereiste pakketten. Nu kunt u beginnen met het converteren van uw .rpm-bestanden naar .deb-pakketten.

Beschikbare opties voor alien:

Converteer de package.rpm naar een package.deb

sudo alien -d package-name.rpm

Converteer de package.rpm in een package.deben installeer het gegenereerde pakket.

alien -i package-name.rpm

Als u buitenaards wilt blijven van het wijzigen van het versienummer, gebruikt u de volgende opdracht

alien -k rpm-package-file.rpm

14
2017-09-26 09:51

Het korte antwoord is, Niet doen!

Als je een RPM hebt die zo belangrijk is dat je hem nodig hebt, is er waarschijnlijk ook een Ubuntu-pakket; en als dat niet het geval is, is het waarschijnlijk de moeite waard om de moeite te nemen om het te compileren van bron naar het Debian-pakketformaat (dat ook door Ubuntu wordt gebruikt). Nu zijn er bepaalde momenten waarop je de software niet alleen opnieuw kunt compileren (als het niet opensource is, is het onmogelijk) en in dat geval kun je de alien programma. Maar installeren van RPM's lijkt een beetje op benzine zetten in een dieselauto - het zou kunnen werken, maar op de lange termijn profiteer je er niet van!

Om een ​​pakket vanaf de bron te bouwen, is er een gids op de Ubuntu Wiki; er is ook een programma genaamd CheckInstall die een aantal trucjes kan doen met een standaard source-tree zonder build-instructies voor het pakket in te stellen. Als je denkt dat iemand anders kan profiteren van de programma's die je compileert, dan kan dat stel een repository in op het startvlak en deel de goedheid van het pakket!


6
2017-08-24 06:47niet echt een antwoord op de vraag, dus -1 - Dee


Als je echt RPM's op je systeem wilt installeren, moet je ze inderdaad proberen te converteren met 'alien'.

Houd er rekening mee dat standaard 'alien' zich zal bemoeien met het versienummer van het pakket. Als u wilt dat het versienummer hetzelfde blijft, geeft u de optie '-k' door bij het converteren.

Probeer Yum of een andere manier om de RPM's, zoals apt-rpm, zelf niet te installeren naast de bestaande DEB-pakketten. De DEB- en RPM-systemen beheren de lijst met geïnstalleerde software afzonderlijk en weten daarom niet welke pakketten eerder door het andere systeem zijn geïnstalleerd. Als u bijvoorbeeld probeert een GUI-dragende toepassing te installeren met een RPM-gebaseerd pakketbeheersysteem, zal het proberen essentiële systeemcomponenten zelf te installeren, omdat het denkt dat ze nog niet zijn geïnstalleerd. Hierdoor zal de installatie vreselijk mislukken of essentiële systeembestanden overschrijven.


3
2017-08-28 14:42

Er is een GUI-pakketbeheerder met de naam SmartPM op de Repos, het kan omgaan met .deb AND. RPM. Canonical heeft tot november 2009 aan dit project bijgedragen.

De startpagina van het project is hier https://github.com/smartpm/smart


3
2017-08-23 22:24Welkom bij Ask Ubuntu! ik raad aan Bewerkdit antwoord om het uit te breiden met specifieke details over hoe dit te doen. (Zie ook Hoe schrijf ik een goed antwoord? voor algemeen advies over wat voor soort antwoorden het meest waardevol zijn op Ask Ubuntu.) - David Foerster


Alien is een tool die van het ene formaat (.deb of .rpm) naar het andere converteert (.deb, .rpm of tarball)

Alien wordt niet geadviseerd om te gebruiken bij het converteren van .deb naar .rpm, het is perfect om te gebruiken bij het converteren van .deb naar tarballs

Hoewel Alien pogingen doet om metagegevens te behouden bij het converteren, maar het zal toch metadata- en afhankelijkheidsproblemen hebben, maakt het pakket minder betrouwbaar en zal het dus conflicteren bij het toevoegen of verwijderen van distirbution-pakketten in de toekomst.


2
2017-09-26 10:08

De kortste optie is eigenlijk

sudo alien -i -k packagename.rpm

Heb je geen buitenaards wezen? Koop er een!

sudo apt-get install alien

Alien converteert het rpm-pakket naar het deb-pakket, de -i-optie betekent dat het geconverteerde pakket wordt geïnstalleerd nadat het is geconverteerd en de -k-optie zorgt ervoor dat de versie na conversie niet een +1 is.


2
2018-04-03 13:10

Volg deze instructies:

alien -k avg71lms-r30-a0782.i386.rpm

Nu zou je het moeten hebben avg71lms-r30-a0782.i386.deb het dossier.

Om .deb-bestand te installeren:

dpkg -i avg71lms-r30-a0782.i386.deb

Als je het niet gebruikt -k optie die u zou moeten zien avg71lms_r30-1_i386.deb bestand het verschil is het zal toevoegen 1.

Installeer alien in Ubuntu:

sudo apt-get install alien

U kunt het bovenstaande gedeelte raadplegen voor beschikbare opties


2
2018-06-05 19:31