Vraag Hoe vim te leren op een hoog niveau? [Gesloten]


Ik weet dat vim (zoals emacs) een zeer krachtige editor is voor programmeurs, zolang je maar weet hoe je het moet gebruiken, zijn snelkoppelingen, enzovoort. Welke stappen kan ik nemen en welke tutorials kan ik lezen om een ​​ervaren vim-gebruiker te worden?


76
2017-08-05 13:34


oorsprong


Misschien wil je hier verwijzen naar de communitywiki - ubuntu.stackexchange.com/questions/804/... - myusuf3


antwoorden:


Stap 0: leren om het type aan te raken. Serieus - als je vingers niet weten waar de sleutels zijn, dan zal het lastig worden. En zelfs als je vim verwerpt, zal typen met aanraken je programmering verbeteren (vraag Steve Yegge) door het brein vrij te maken van link-link. Er is een lot van software dat kan helpen u verbeteren je typen.

Stap 1: Gebruik de toetsenbordvoorkeuren om Caps Lock en Escape te verwisselen - serieus, hoe vaak gebruik je Caps Lock? Met behulp van vim gebruik je Escape de hele tijd, en het hebben van het beschikbaar op de home row maakt een enorm verschil. Ga met de standaard Ubuntu-desktop door de menu's: Systeem -> Voorkeuren -> Toetsenbord -> tabblad Lay-outs. Druk vervolgens op de knop "Layout Options", klik op het driehoekje naast "Caps Lock-toetsgedrag" en selecteer "Swap ESC and CapsLock". (Let op hoe dit te doen is veranderd - Zie dit voor hoe dit te doen in 14.04.

Stap 2: gebruik vimtutor om u op weg te helpen. Het is in gvim (onder het helpmenu denk ik) of je kunt gewoon 'vimtutor' typen bij het commando lijn. Het duurt 30-45 minuten van je tijd en dan zullen je vingers dat doen ken de basisprincipes van vi / vim en je zou in staat moeten zijn om bestanden zonder te bewerken je toetsenbord uit het raam willen gooien.

Stap 3: gebruik overal vim. Zien deze vraag van StackOverflow voor tips en koppelingen voor het gebruik van vim en vi key bindings bij de opdracht regel, vanuit je webbrowser, voor het samenstellen van e-mails, in je IDE ... Jij moet vim gebruiken om de sneltoetsen in je spiergeheugen in te sluiten.

Stap 4: leer meer over VIM. Je hebt alleen de oppervlak met vimtutor. Jij kan

Leer een klein beetje vaak mijn advies zijn - er is zoveel dat daar is vasthouden aan hapklare brokken is de beste manier om kennis te maken stok.

Stap 5: Winst :)


114
2017-08-05 15:55kan niet genoeg stemmen :) - tutuca
Heel erg bedankt voor het beste antwoord! Gelukkig ben ik al een typiste. :) Dus, ik zal de volgende stappen volgen ... - Zango
Stap 2 is zo belangrijk. Veranderde vim van een pijn aan mijn favoriete redacteur. - Matthew
Ik wil Stap 3 pushen, je kunt zelfs (g) vim gebruiken op Windows of Mac of ... (zie vim.org/download.php) Als u slechts één editor gebruikt, zult u er meer vertrouwd mee zijn. - ddeimeke
Maak caps een extra controle vergrendelen (of verwissel ze). Vim heeft veel toepassingen van ctrl, meer dan dat ik escape gebruik (ik imap kj om toch te ontsnappen), maar die handige, eenvoudigere controle-toets is ook handig in elk ander programma dat ik gebruik.


"vimtutor" formulierpakket "vim" is waarschijnlijk de beste plaats om te beginnen.


22
2017-08-05 13:40

Twee dingen:

  1. Leer het typen van de aanrakingen. Er is echt geen andere manier. Koppel ESC dan aan ";;" dus je hoeft nooit je thuisrij te verlaten: inoremap ;; <esc>

  2. Zoek github voor andermans .vimrcs

En een derde: VimCasts


14
2017-08-05 15:34

http://www.linuxconfig.org/Vim_Tutorial

Dat is een redelijk goede tutorial. Het heeft video's en dergelijke.


10
2017-08-05 13:37


9
2017-10-24 17:55

Dit klinkt gek, maar maak kennis met het help-commando van vim. Het helpsysteem is opmerkelijk intuïtief en gemakkelijk te navigeren.

Help is beschikbaar door te typen :help . U kunt meer te weten komen over een specifiek onderwerp door dat op te nemen op de opdrachtregel (bijv :help insert). U kunt door onderwerpen bladeren door op het tabblad te tikken nadat u een of meer onderwerpskenmerken hebt getypt.

De hulp is hyperlinks, met koppelingen die worden aangeduid met vetgedrukte of gekleurde tekst. U kunt links volgen door op <Ctrl -]> te drukken wanneer uw cursor erop staat en <Ctrl-t> om terug te gaan. Typ om te stoppen met de hulp :q.


6
2017-08-05 21:02En het bevat twee volledige handleidingen: gebruikershandleiding en referentiehandleiding. U hebt niets meer dan vimtutor nodig en: helpt een Vim-expert te worden. - Marius Gedminas


Enkele geweldige antwoorden. Probeer het zeker te integreren in het dagelijks leven en zorg ervoor dat je niet te veel tegelijk met je hersenen overspoelt. Er is gewoon te veel om over een week alles te leren.

Begin in eerste instantie met een of twee nieuwe commando's / toetsen per week. Gebruik ze en laat ze in je hersenen komen. Je wilt niet de hele dag naar een spiekbriefje moeten verwijzen.

Ik heb een voorbeeld vim config-installatie die echt goed is gedocumenteerd en die ik publiceer voor mensen: http://github.com/mitechie/pyvim

Kopieer en plak echter niet. Zorg ervoor dat je begrijpt wat er in je vim-config staat, zodat je niet vergeet / verkeerd begrijpt wat het voor je doet.

en ik ben begonnen met wat vim screencasts: http://lococast.net/archives/111


5
2017-08-20 17:13

PeepCode's Smash in VIM 1 & 2 zijn een geweldige bron. Je kunt ook Rob Conery's bekijken blog, hij heeft daar goede VIM-gerelateerde informatie / blogs beschikbaar.


4
2017-08-05 14:50

Ik gebruikte een boek die ik heb gevonden Vim's website


3
2017-08-05 15:00

Ik weet dat ik mogelijk negatieve feedback krijg voor dit antwoord, omdat het fans en gebruikers van vim kan schaden: vraag het jezelf eerst af wat Jij wilt doen. En alleen als vim de beste tool voor die specifieke taak is, doe dan wat alle andere antwoorden u vertellen.

Of om het met meer afbeeldingen te zeggen: je kunt proberen om twee keer zo snel of goed te krijgen met een hamer dan je nu bent. Maar afhankelijk van de situatie kan een schroevendraaier meer helpen dan de hamer. :)


3
2017-08-29 17:01Ja, als een echte fan moet ik zeggen dat Vim iets meer is dan een hamer. Het kan nuttige functies bieden voor iedereen van sysadmin, db-beheerder, programmeur (van elke taal) en zelfs gewoon tekstloze teksteditor. Het is met een reden standaard op elk systeem geïnstalleerd en ik weet niet dat er een goede reden is voor "nou, je moet het echt helemaal weten". Verderop plaatste de gebruiker dit expliciet voor het vinden van manieren / hulp bij het bevorderen van vooruitgang hun vim kennis en ervaring. - Rick
Ik ben het helemaal met je eens! - ddeimeke


Ik heb Vim nog niet echt geleerd, maar ik denk dat door al mijn browsen met de Pentadactyl-extensie voor Firefox te doen, het minder moeilijk zal zijn als ik er in de buurt kom.

Alle tekstvelden en de opdrachtregel kunnen worden behandeld als normale normale modus met een Ctrl T (of automatisch, als u een instelling wijzigt); hier is het echter waar het op dit moment voor mij naar beneden valt, omdat veel acties worden geïnterpreteerd als globaal bijv. proberen te plakken met p opent een URL met de tekst in de buffer en probeert de tekst te overschrijven r  laadt de pagina opnieuw. Maar je kunt het tekstveld in Gvim openen door op Besturing I te drukken, dus het is niet echt een probleem.

Een ander probleem is dat het websites als Gmail of Remember the Milk moeilijker maakt om te gebruiken, omdat je met nog een andere modus te maken hebt.


2
2018-04-07 18:22