Vraag Thuismappen toegankelijk voor andere gebruikers en zou niet moeten zijn, hoe op te lossen?


Waarom zijn mijn basismappen standaard toegankelijk voor andere gebruikers op hetzelfde systeem? Ik begrijp dat ik de toestemming van de basismappen kan wijzigen, maar wil weten waarom dit is gebeurd?

Ik heb niets gedaan om de mappen "deelbaar" te maken en toch kan ik gemakkelijk naar de thuismap van elke gebruiker navigeren met behulp van Nemo 2.4.5 en al hun inhoud bekijken.

Dit is nogal een privacy- en beveiligingsfoutje en ik weet niet zeker waarom het zo op mijn systeem is terechtgekomen.

Onder Gebruikers en Groepen (items checked =) (beide zijn beheerdersaccounts)

Gebruiker 1 = adm, cdrom, dip, lpadmin, plugdev, sudo

Gebruiker 2 = Gebruiker 2, sudo

Merk ook op waarom gebruiker 2 op gebruiker 2 heeft geklikt, maar gebruiker 1 heeft niet op gebruiker 1 geklikt. Beide accounts lijken precies hetzelfde te gedragen.

Bedankt voor alle tips in deze kwestie.


1
2018-02-12 13:14


oorsprong
antwoorden:


De standaard umask is 022, waarmee groep en anderen leesrechten kunnen lezen (en uitvoeren, indien van toepassing) (of 002 als Gebruikersprivé-groepen zijn ingeschakeld). Als je een probleem hebt met de standaardwaarde, dien dan een bug in. Als u de standaardinstelling wilt wijzigen, bewerkt u /etc/login.defs en veranderen

UMASK       022

naar

UMASK       077

En dan:

chmod og-rx -R ~

5
2018-02-12 13:28Ik heb vandaag iets geleerd! Bedankt (en opbeurend)! - Fabby


Bij gebruik van de grafische interface of de adduser opdracht om de gebruikers te maken, kunt u dit in het bestand wijzigen /etc/adduser.conf zoals uitgelegd in de manpage, door te veranderen DIR_MODE van 0755 tot 0700 of wat je maar wilt.

Ook voor useradd, zien dit antwoord in het forum van SuperUser.


2
2018-02-12 13:24in terminal sudo chmod 700 / home / user (gebruiker is je accountnaam) lijkt een eenvoudige en snelle oplossing te zijn! thx guys! - flyingdrifter