Vraag Waar bevinden zich alle belangrijke logbestanden?


Dus, als er een probleem is met mijn computer, hetzij hardware of software, wat zijn de belangrijkste logbestanden en waar bevinden ze zich?

Is er ook een generieke locatie waar logbestanden van de andere pakketten zich kunnen bevinden?


77
2017-09-10 18:37


oorsprong


Mogelijk relevant: askubuntu.com/questions/5868/... - Jeremy Stein


antwoorden:


Alle logbestanden bevinden zich in /var/log directory. In die map zijn er specifieke bestanden voor elk type logs. Systeemlogboeken, zoals kernelactiviteiten, zijn bijvoorbeeld aangemeld syslog het dossier.

Enkele van de meest voorkomende logbestanden in die map zijn:

 • In map apt er is een bestand history.log waarmee alle installatie- en verwijderingsinformatie van het pakket wordt opgeslagen, zelfs de initiële systeemopbouw als Live CD. U kunt dit bestand openen om dit zeer interessante bestand te bekijken.

 • In map dist-upgrade er is een bestand apt.log die de informatie tijdens distributie-upgrades logt

 • In map installer de logbestanden die tijdens de installatie worden gemaakt, zijn te vinden.

 • Er is een apport.log bestand dat informatie over crashes in uw systeem opslaat en rapporteert.

 • Het bestand auth.log bevat informatie over de authenticatieactiviteiten, zoals wanneer u zich als suds-gebruiker via sudo authenticeert.

 • Het bestand dpkg.log slaat de lage details van pakketinstallatie en -verwijdering op met betrekking tot dpkg. Je bent je misschien bewust dat het apt systeem hangt af van dpkg voor het installeren en verwijderen van pakketten.

 • boot.log bevat informatie over elk opstarten.

 • kern.log bewaart kernelinformatie zoals waarschuwingen, fouten enz.

 • alternatives.log omvat de geschiedenis van alle alternatieven ingesteld door verschillende pakketten en hun verwijdering via update-alternatives opdracht.

 • Een ander belangrijk logbestand is Xorg.log die informatie bevatten over het grafische stuurprogramma, de fouten, waarschuwingen enz.

Sommige andere typen logbestanden kunnen er zijn, afhankelijk van uw geïnstalleerde pakketten. Mijn systeem bevat bijvoorbeeld ook logbestanden epoptes.log welke er alleen zal zijn als je installeert epoptes pakket.

Veranderingen na systemd

Met de komst van systemd, loggen wordt meestal afgehandeld door journalctl hulpprogramma en sla de logboeken in binair formaat op /var/lib/systemd/catalog/database het dossier. Dit bestand somt alle logs op, inclusief kernel-, opstart- en toepassingslogboeken en biedt vereiste logboeken via journalctl nut.

Hier is een goed artikel over journalctl over hoe u het kunt gebruiken om vereiste loginformatie op te halen.

https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-use-journalctl-to-view-and-manipulate-systemd-logs#setting-the-system-time


95
2017-09-10 18:51syslog en kern.log zijn de twee belangrijkste - JohnMerlino


In de onderstaande schermafbeelding de meeste belangrijke logs /var/log zijn getoond. Op die locatie zijn er vaak andere mappen van andere applicaties zoals samba of apache2 als je het hebt geïnstalleerd.

Om een ​​log in realtime te bekijken, kunt u gebruiken gnome-system-log of, bijvoorbeeld, gebruik

 tail -f /var/log/kern.log

Alle logboeken kunnen gemakkelijker worden geanalyseerd met de filteroptie in gnome-system-log of door te gebruiken grep om naar een bepaalde term te zoeken. Als ik bijvoorbeeld verwijzingen naar mijn SiS-hardware wilde vinden, kon ik het volgende invoeren:

grep -i SiS /var/log/kern.log

De meeste logs in de screenshot spreken voor zich, maar hier zijn een paar snelle opmerkingen:

 • auth.logbehandelt alle geprivilegieerde acties, zoals wanneer u sudo gebruikt in de terminal of gui-programma's uitvoert, zoals synaptic.
 • kern.log registreert alle kernel-activiteiten en kan nuttig zijn voor het diagnosticeren van fouten met hardware.
 • dpkg.log is een zeer gedetailleerd overzicht van geïnstalleerde pakketten
 • syslog bevat zowel informatie uit de kernel als OS-informatie
 • xorg.log bevat informatie over de (grotendeels automatische) instelling van uw display
 • udev is bijzonder nuttig omdat het enkele details bevat over de installatie van hardware die nuttig kunnen zijn om op te nemen voor de toekomst.
 • history.log (zoals te zien in de schermafbeelding) is van /var/log/apt en bevat de geschiedenis van uw updates en installaties.

enter image description here


16
2017-09-10 19:08Mijn systeemlogviewer toont mij alleen Xorg.0.log, auth.log, dpkg.log, mail.log en syslog. Hoe kan ik de overgeblevenen bekijken? - green
@ green7 U kunt elk gewenst logbestand toevoegen: ga naar bestand> open en navigeer vervolgens in het bestandssysteem naar / var / log en selecteer het logboek dat u wilt openen en herhalen voor andere logboeken.
Begrepen! Bedankt! - green


U kunt de toepassing "Log File Viewer" gebruiken om systeem- en toepassingslogboeken te bekijken. Druk op F2 om uw dashboard te openen en typ vervolgens logboek en selecteer de Logbestand Viewer toepassing.

Meer informatie: http://www.howtogeek.com/117878/how-to-view-write-to-system-log-files-on-ubuntu/


5
2017-09-10 19:09