Vraag Wat is het verschil tussen documentatie "man" en "info"?


Betreffende man-pages en info help-documentatie:

Waarom bestaan ​​er twee soortgelijke documentatiebronnen?
Soms is een man-pagina beschikbaar en is de info niet; of vice versa.
Ik heb het rijmpje en de reden erachter nog niet weten te vangen.

Misschien is er een significant verschil tussen hen, maar zelfs als dat zo is, waarom bestaan ​​ze dan allebei? Het lijkt onnodig verdubbelen.


80
2017-10-25 08:56


oorsprong


GNU-Info Slecht, Man (1) Goed vanaf 2003 grappig gelezen. Flat is better than nested. - n611x007
Probeer het te doen info info en man info. man info toont kleurrijke voorbeelden. Ik ben meer een visueel persoon en dezelfde kleur maakt me slaperig. De syntaxis van de man met een beetje kleur maakt het snel begrijpelijk. - randominstanceOfLivingThing


antwoorden:


Man-pagina's zijn de UNIX-traditionele manier om documentatie over programma's te verspreiden. De term "manpage" zelf is een afkorting van "manual page", omdat deze overeenkomt met de pagina's van de gedrukte handleiding; de manpagina's "secties" (1 voor opdrachten, 2 voor systeemaanroepen, enz.) komen overeen met secties in de volledige UNIX-handleiding. Ondersteuning is er nog steeds als je een man-pagina op papier wilt afdrukken, hoewel dit tegenwoordig zelden wordt gedaan, en het enorme aantal man-pagina's maakt het gewoon onmogelijk om ze allemaal in één boek te binden.

In de vroege jaren 90, de GNU-project besloten dat het documentatiesysteem "man" verouderd was en schreef het info commando om het te vervangen: info heeft elementaire hyperlinkfuncties en een eenvoudigere opmaaktaal om te gebruiken (vergeleken met het "troff" -systeem dat wordt gebruikt voor man-pagina's). Bovendien GNU pleit voor helemaal geen gebruik van man-pagina's en stelt dat complexe softwaresystemen volledige en uitgebreide documentatie zouden moeten hebben in plaats van slechts een reeks short man-pagina's.

Er zijn trouwens nog andere documentatiesystemen in gebruik man en info: GNOME en KDE hebben hun eigen, op HTML gebaseerd systeem, enz.

Uiteindelijk is de vorm waarin u documentatie krijgt, afhankelijk van het interne beleid van het project dat de software op de eerste plaats heeft opgeleverd - er is geen wereldwijd aanvaarde standaard.


69
2017-10-25 09:26info nooit echt van start gegaan, toch? - UncleZeiv
@ UncleZeiv: uitvoeren info zonder parameters om een ​​idee te krijgen van het aantal toepassingen dat documentatie met informatie-indelingen gebruikt. - JanC
Geweldig. Een vraag: wie waren de grootste eigenaren van deze 'traditionele' Unix-systemen? FreeBSD? - Aditya M P
xkcd.com/927 - cprn


Info is de standaardindeling voor documentatie binnen het GNU-project, man is het veel oudere traditionele formaat voor UNIX.

Info gebruikt Texinfo als bronindeling, wat een aantal macro's is voor TeX, en dat maakt het veel gemakkelijker om ook "goed uitziende" gedrukte versies of PDF's te maken.

Over het algemeen hebben manpages meer betrekking op 1 specifiek onderwerp (een commando, een configuratiebestand, een systeemfunctie, ...) terwijl info normaal gesproken meer de structuur heeft van een gecombineerd handboek, meer als een boek.


18
2017-10-25 09:33om texinfo te vermelden en uit te leggen - n611x007


man gebruikt minder om de handleidingpagina weer te geven die op zijn beurt vim-sneltoetsen gebruikt terwijl info emacs-sneltoetsen en standaard emacs-opdrachten gebruikt voor zoeken, stoppen enz.


10
2017-10-25 09:21Het probleem met de sneltoets is interessant (dus ik heb het googled) ... Het lijkt erop dat dit zo is info heeft een VI-sneltoetsoptie: --vi-keys (Gebruik vi-achtige en minder-like toetsbindingen) ... $ alias info = 'info --vi-keys' ... misschien? - Peter.O
voor de vermelding vim vs emacs - n611x007