Vraag Ubuntu gebruiken voor een NAS-server


Ik zou graag een NAS-server in mijn huis willen opzetten deze.

Eigenlijk voor het opslaan en delen van bestanden in mijn netwerk, het downloaden van torrents, het houden van een bitcoin-knooppunt (alleen voor mij, om mijn bitcoins in mijn machine te hebben) en om een ​​paar dingen te automatiseren. Ik wil geen FreeNAS of iets dergelijks, want ik wil doen wat ik wil met mijn server en geen dingen die gewoon out-of-the-box worden ondersteund.

Natuurlijk zal ik hiervoor een oude pc gebruiken. Ik heb het nog niet, maar ik denk aan 2 GB geheugen, 1.2 / 1.6ghz.

Ik heb een paar vragen:

  • Moet ik Ubuntu Desktop of Server gebruiken? Is de desktopversie meer bronnen verbruiken?

  • Als ik de serverversie gebruik, is het mogelijk om bitorrent met te downloaden opdrachtregels?

  • Is Ubuntu hiervoor geschikt? Of moet ik op zoek naar een aansteker distro?


2
2018-02-26 06:32


oorsprong
antwoorden:


Ik beantwoord dit op basis van mijn ervaring met het gebruik van Ubuntu als mijn homeserver. Ik heb echter geen oude pc gebruikt - ik heb mijn eigen aangepaste systeem in een klein kastje gebouwd, maar het heeft specificaties voor desktops (2,8 GHz en 8 GB RAM). Ik gebruik het voornamelijk als een Plex Media Server, en het doet ook wat bestandsbeheer, af en toe torrents, downloadt podcasts, heeft lokale tijd en DNS-servers, VPN en voor incidentele virtualisatie-experimenten. [Ik heb mijn systeem gebouwd met Plex en virtualisatie in gedachten, daarom zet ik al die bronnen erin. Ik weet zeker dat ik al die middelen niet nodig zou hebben voor de andere dingen die ik doe.]

Vraag 1: Moet ik Ubuntu Desktop of Server gebruiken? Kost de desktopversie meer bronnen?

Ja, de desktopversie verbruikt meer bronnen, maar als u iets als lxde of xfce gebruikt, heeft dit waarschijnlijk geen invloed op de prestaties op een manier die merkbaar van invloed zou zijn op het soort gebruik dat u beschrijft. Als je vertrouwen hebt in je commandoregelvaardigheden, kun je de serverversie gebruiken, maar zoals in dit artikel wordt gesuggereerd, bevat de desktopversie iets of kan het iets in de serverversie installeren, is het gemakkelijker in te stellen en biedt het een GUI als je er ooit een nodig hebt .

Als u vanuit Ubuntu Desktop start, is lxde of xfce eenvoudig te installeren vanuit het softwarecentrum of de repo's. Als je vanuit Ubuntu Server start, is het altijd mogelijk om een ​​GUI te installeren achteraf, maar ik heb het nog nooit geprobeerd.

Vraag 2: Als ik de serverversie gebruik, is het dan mogelijk om bitorrent te downloaden met opdrachtregels?

Ik weet het niet van de standaard bittorrent client (Transmission). Maar Zondvloed, die ik gebruik, beschikt over een opdrachtregelinterface en een webgebaseerde gebruikersinterface als optionele functies. Ik gebruik zijn web-UI, die uitstekend is en die ik via VPN kan benaderen vanaf andere computers en apparaten op mijn netwerk of buiten mijn netwerk. Deluge is verkrijgbaar bij het Ubuntu Software Center of bij de repos.

Vraag 3: Is Ubuntu hiervoor geschikt? Of moet ik op zoek naar een lichtere distro?

Ubuntu-server is minimaal qua systeemvereisten. Ubuntu Desktop kan een beetje krap worden als je Unity gebruikt, vooral als je er niet veel naar zult kijken. (Mijn homeserver voert Ubuntu Desktop 12.04 uit, maar met veel meer RAM-geheugen dan waar je het over hebt, dus je aantal kilometers kan variëren.)

Als ik dit zou proberen, zou ik waarschijnlijk beginnen met het uitproberen van Ubuntu Desktop (gewoon omdat ik nog steeds meer op mijn gemak ben met een GUI om op terug te vallen indien nodig), en als dat niet goed werkt, zou ik het opnieuw proberen met Server editie.


0
2018-06-02 01:15Mijn setup is oude laptop w / Core 2 Duo, 1GB draait Ubuntu Server vanaf een 16gb pendrive. Plex-mediaserver, SickBeard, Sabnzbd, deluge (web), Samba, een bitcoin-knooppunt (alleen 's nachts, het doodt mijn hd en genereert hoge temperaturen wat ruis veroorzaakt) en een aantal geplande taken (automatische back-ups, systeemmomentopnamen, enz). Het is ongelooflijk dat ik daarmee een film kan kijken. Bedankt voor het delen van je experiene. - lontivero
Voor degenen met dezelfde vragen die ik had, gebruik de serverversie. Het is niet moeilijk en je leert veel meer. - lontivero